Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Добро дитячими очима. Блог Юлії Матковської, фахівця програми «Сирітству – ні!» Фонду Ріната Ахметова

15.04.2019

– Мамо, у тітки дуже гарна зачіска, – сказала маленька Наталя мамі-усиновительці й опікунці Наталії Івко. Їхня сім’я цього тижня відвідала щорічний звітний захід Фонду Ріната Ахметова.

– Доню, тоді підійди і скажи це тітці. Їй буде приємно, – ласкаво відповіла мама. Дівчинка знітилася й на хвилинку засумнівалася, але відчуваючи мамину підтримку, сміливо підійшла до молодої дівчини-фотографа та зробила комплімент. Мить – й усмішка сяяла на всіх обличчях. Що це? Хвиля добра накрила нас.

Цей випадок зворушив мене та викликав вир думок у моїй голові. Це ж так просто! Підійти і сказати щось приємне іншому, пригостити зайвою цукеркою або всміхнутися звичайному перехожому та передати… радість.

Щодня ми грузнемо в сірих буднях, тягнемо за собою багаж турбот і повсякденних справ, не помічаючи часом світ і людей навколо нас. Але ми дуже уважні до негативу. Нас штовхнуть у транспорті? Сваримося. Жінка з хворою дитиною просить пройти без черги в медзакладі? Деяких це обурить, оскільки всі поспішають. Ми, дорослі, виховуючи своїх дітей, часто самі не робимо тих речей, яких вчимо їх. Але є чудовий вихід. Нам потрібно вчитися в дітей!

Хто не знав. Діти – найкращі фахівці з добрих справ. Ви ніколи не замислювалися над тим, чому так класно проводити вільний час у компанії маленьких людей? Тому що завдяки своєму віку вони найдобріші та найщиріші маленькі люди в цьому світі. Діти бачать те, що мозок дорослої людини часто відкидає. Ми дивимося на картинку загалом – хлопчики та дівчатка завжди звертають увагу на деталі.

Півроку тому в межах програми «Сирітству – ні!» Фонду Ріната Ахметова ми зібрали маленьких фахівців із питань поширення радості та щастя, щоб разом відсвяткувати День Доброти. Діти, які раніше виховувалися в інтернатних закладах, а тепер щодня насолоджуються щасливими буднями дитинства, плідно попрацювали в Майстерні добрих справ. Хлопчики та дівчатка, зігріті теплом і любов’ю сім’ї, як ніхто інший знають, якою чарівною силою є доброта та любов. Саме вони стали авторами «Карти добрих справ».

«Карта добрих справ» – це й захоплива гра для дітей, і потенційно модний челендж для підлітків, й естафета добра для дорослих. Це весело, цікаво, просто. Творити добро та змінювати світ на краще до снаги кожному!

Вчора до нас прийшов маленький експерт Марта. Разом ми спробували зіграти в цю захопливу гру. Впродовж дня ми виконали багато завдань, які були добрими вчинками – такими, які принесли благо іншим. Я розповіла зацікавленій дівчинці, як працює програма «Сирітству – ні!», чому так важливо говорити про дітей, які живуть у закладах без батьківської любові та турботи. А далі ми разом досліджували, як працює кожна програма Фонду, спрямована на допомогу тим, хто найбільше її потребує. Провівши разом достатньо часу, дівчинка констатувала: «Добро робити приємно та просто».

І дійсно, робімо добро разом. Не залишаймося байдужими одне до одного. Поширюймо разом інформацію про дітей, анкети яких розміщені на порталі «Сирітству – ні!». Будемо вчитися дивитися на світ крізь призму любові та радості. У цьому нам допоможе унікальна «Карта добрих справ». Зробив добрий вчинок? Стер скретч-покриття, а там… маленький сюрприз (не буду розкривати всі таємниці, згодом зможете побачити на власні очі).

А про те, як отримати «Карту добрих справ», ми незабаром повідомимо. Пам’ятайте, все починається з маленьких вчинків, за якими стоїть велике серце.