Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Діти із зони АТО, які втратили зв'язок з батьками, тимчасово можуть виховуватися в сім’ях

17.11.2015

Якщо дітей із зони АТО вивезли без батьків і зв'язок з ними втратився, не обов’язково влаштовувати малечу в інтернат. Такі діти можуть виховуватися у прийомній сім’ї, під опікою в дитячому будинку сімейного типу. Про це «Сирітству – ні!» розповіла Світлана Клочко, експерт з захисту прав дітей, екс-заступник Служби у справах дітей Донецької облдержадміністрації.

«Якщо неможливо з’ясувати причини, чому батьки не виконують свої обов’язки з виховання та утримання дитини, у зв’язку з їх перебуванням на тимчасово окупованій території або в районі проведення антитерористичної операції, отримують відповідний юридично визначений статус і можуть бути влаштованими під опіку або до прийомних сімей чи дитячих будинків сімейного типу», - розповіла Світлана Клочко.

Це питання регулюється 905 та 866 Постановами Кабміну.

Водночас усиновити таких не можна. Коли встановлюється місце знаходження біологічних батьків або вони повертаються з полону, лікарень тощо, діти повертаються на виховання до біологічних родин.

Водночас, Світлана Клочко підкреслила, що має зберігатися право дитини зростати на своїй малій батьківщині – там, де її можуть відвідати родичі, де їй по праву має надатися житло.

 

СИРІТСТВУ - НІ!