Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Чудова та потрібна: відомі українці про фотокнигу «Донбас і Мирні»

30.10.2018

Чудова та потрібна: відомі українці про фотокнигу «Донбас і Мирні»

Фонд Ріната Ахметова продовжує знайомити українців із фотокнигою «Донбас і Мирні». До видання увійшли 11 історій мирних жителів Краматорська, Бахмута, Авдіївки, Красногорівки, Пісків та інших населених пунктів, які стали заручниками конфлікту на сході України.

Фотокнига була з успіхом презентована в Києві, Брюсселі, Львові та Маріуполі, її передали міжнародні організації та посольства. Видання відзначив Український бібліотечний фонд у номінації «Найкраща соціальна фотокнига року». Продовженням фотокниги став проект «Мурали». Перший з них Фонд Ріната Ахметова відкрив 21 вересня в Маріуполі.

Сьогодні своєю професійною думкою поділилися відомі українські письменники та журналісти.

«Чудова та потрібна фотокнига. Унікальна, такої в нас раніше не було. Добре, якби таку книгу мала кожна людина вдома. Вона потрібна кожній родині. Тоді люди будуть розуміти, що чужої біди, чужих убитих дітей і родичів не буває», – вважає журналіст і публіцист Валерій Дружбинський.

За словами політичного аналітика та сходознавця Андрія Бузарова, унікальність фотокниги підтверджується тим фактом, що останні чотири роки про події на сході України видавалася вкрай суб’єктивна література. Тоді як «Донбас і Мирні» пропонує нестандартний, але правильний підхід до їх висвітлення з погляду людських доль.

«Книга, на відміну від багатьох інших, орієнтована на широке коло читачів. Вона цікава як політикам, які вивчають конфлікт, так і звичайним громадянам. А також тим, хто жив у стереотипах про Донбас», – пояснив Бузаров.

Зі свого боку режисер, народний артист України Олексій Кужельний відзначив не лише сам зміст, а й обкладинку фотокниги: немов відбиток пальця.

«Це немов символ індивідуальної відповідальності кожного з нас за події на Донбасі. Біда в тому, що в українців немає персональної позиції щодо цього питання», – сказав режисер.

«Донбас і Мирні» справляє колосальне враження на кожного, хто вперше її торкнувся, вважає відома письменниця, блогерка і журналістка Ірина Говоруха. Завдяки фотокнизі тема долі мирних жителів Донбасу змогла вийти на всеукраїнський рівень.

«Коли я вперше взяла в руки книгу, зізнаюся чесно, хвилин десять не могла її відкрити. Вона дуже яскраво показує всю біду та весь масштаб горя, яке є в нас наразі в країні. Тому дуже сподіваюся і вірю, що завдяки книзі «Донбас і Мирні» більше людей стануть допомагати, більше людей звернуть увагу на те, що відбувається в одній країні. Сподіваюся, цей проект відкриє багатьом очі та серце», – сказала письменниця.

Ознайомитися з фотокнигою «Донбас і Мирні» можна за посиланням