Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Чому потрібно читати дітям казки?

22.05.2019

Значення казок у вихованні дітей важко переоцінити. Накопичивши мудрість поколінь, вони мають воістину чарівну силу: навчальну та розвивальну. Спеціалісти програми «Сирітству – ні!» Фонду Ріната Ахметова рекомендують прочитати статтю Олени Сміян, яку роль грає казка у вихованні дітей. 

Варто зазначити, що казки впливають на формування мислення дитини, на її поведінку протягом усього дитинства, ще з пелюшок. Спочатку діти вбирають інформацію про найпростіші цінності та поняття разом з материнськими піснями, віршами, приказками. Трохи пізніше, після двох років, починається справжнє виховання казкою. Існує кілька аспектів, що розкривають розвиваючий вплив казок. 

Казка – інструмент ненав’язливого навчання 
Не секрет, що діти найкраще сприймають інформацію, подану в ігровій формі. Довгі повчання дорослих швидко стомлюють, тому не є ефективними. А от під час читання казки можна пояснити дитині усі прописні істини, але зробити це в легкій, доступній для дитячого розуміння формі. Казки справедливо вважають найпотужнішим інструментом навчання дітей. Річ у тім, що вони містять так звані непрямі настанови. Діти мислять образами, їм набагато легше уявити ситуацію, де головними героями є казкові персонажі. Саме на прикладі героїв казок якнайкраще засвоюється важлива життєва інформація.  

Яскравими прикладами ненав’язливих підказок, що моделюють правильну поведінку, є такі казки, як «Івасик-Телесик», «Рукавичка», «Вовк і семеро козенят». 

Казки виховують позитивні якості  
Казки сприяють засвоєнню найважливіших загальнолюдських і моральних цінностей. У кожній з них подано різні протиставлення: хоробрість і боягузтво, багатство і бідність, працьовитість і ледарство, кмітливість і дурість. Поступово, без тиску дорослих діти вчаться відрізняти добро та зло, співчувати позитивним героям, подумки долати разом з ними труднощі і випробування. 

Між іншим, в кінці казкових історій добро завжди перемагає зло – то є найважливішим фактором у вихованні дітей. Розуміючи цю просту, відому всім змалечку істину, дитина буде відчувати себе впевненіше та сміливіше, а життєві негаразди сприймати як щось природне, лише загартовуючи свій характер і силу духу. 

Казки допомагають вчасно помітити психологічні проблеми 
У ніжному дитячому віці психіка ще нестабільна, межа між добром і злом розмита. Тому батькам необхідно прислухатися до своїх дітей та їхнім казковим уподобанням. Можливо, що улюблені і не улюблені дитиною персонажі вказують на зародження емоційних проблем малюка. 

У цьому випадку за допомогою тієї ж казки цілком можливо корегувати розвиток дитячої психіки, скерувати її в правильне русло. Дуже важливо спільно обговорювати прочитане, звертати увагу дитини на якісь ключові моменти, роз’яснювати незрозуміле. Крім того, що казка є ефективним засобом виховання дитини, здатним вирішувати безліч завдань, вона також об’єднує батьків і їхніх дітей, дозволяє добре провести час і відпочити від метушні реального світу.

Источник: klub-drug.ru