Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Чари для 100 000 дітей. БЛОГ Марини Сорокіної, координатора Психологічної служби Фонду Ріната Ахметова

28.12.2018

Мені здається, кожному дорослому іноді хочеться побувати в ролі доброго чарівника. Чи знаєте ви, що в Україні є справжні чарівники? Це люди, для яких слово «сирота» має особливе значення… Їхнє покликання – допомагати знедоленим дітям усім, чим можливо. А ще – це люди, які відкривають свої серця дітям, позбавленим батьківського піклування та любові. Напередодні Нового року хочу розповісти про справжніх чарівників.

Давно-давно Рінат Ахметов вирішив допомогти дітям. Завдяки особистій ініціативі та небайдужості однієї людини з’явилася чудова традиція – проводити Акцію «Рінат Ахметов – дітям!» І вже 18 років Акція змінює життя дітей на краще.

З 2001 року допомогу Ріната Ахметова отримали 50 дитячих будинків сімейного типу. Це і придбання медикаментів, іграшок, надання психологічної підтримки, допомога в лікуванні, ремонті та розв’язанні побутових проблем ДБСТ.

У межах Акції «Рінат Ахметов – дітям!» у передноворічні дні в Маріуполі відбулося грандіозне свято для вихованців дитячих будинків сімейного типу та учасників програм Фонду Ріната Ахметова. Бачили б ви захоплені та щасливі обличчя! Дітей на святі зустрічали улюблені супергерої: Спайдермен, Супермен, феї Вінкс, Гаррі Поттер. Супергерої захопили дітей, подарували безліч пригод. Тут можна було нанести супергеройський аквагрим, проникнути в таємницю фокусів і дивовижний світ розвивальних квестів. Навіть власними руками створити справжнє диво – чарівну паличку! Старші діти разом із психологом Фонду Ріната Ахметова генерували ідеї в Майстерні добрих справ.

 

У центрі уваги Акції – діти, позбавлені батьківського піклування, сироти. Діти, яких колись зрадили найближчі люди або вони залишилися без батьків через трагічну випадковість. Багатьом випало знести такі тяготи та злигодні, які не кожному дорослому до снаги. Хлопчики та дівчатка з погаслими очима старих… В Україні їх тисячі. Тяжкий дитячий досвід переконує дітей у тому, що навколишній світ небезпечний, дорослі ненадійні, самі вони нікому не потрібні й ніхто ніколи не прийде на допомогу. Світ для цих дітей – небезпечні джунглі, де на кожному кроці можна зустріти отруйну рослину або небезпечну агресивну тварину. Тому важко вірити та довіряти дорослим… Найчастіше діти відчувають себе покинутими й усіма забутими. І як жити з таким багажем?! Як вчитися, розвиватися, прагнути до чогось, будувати власну сім’ю?! Іноді це складно, а часом зовсім неможливо.

Завдяки Акції «Рінат Ахметов – дітям!» у тисяч дівчаток і хлопчиків з’явилася можливість відчути себе видимими, значущими, потрібними! Це повідомлення: «Я про тебе пам’ятаю, і мені не байдужа твоя доля. Ти можеш розраховувати не тільки на себе, а й на допомогу іншого. Є дорослі, які справляються з життям». Саме це знання може надзвичайно вплинути на подальше життя та долю дитини.

Цьогоріч Акція проходила в новому форматі, під девізом «Твоя суперсила всередині тебе». Вихованцям дев’яти інтернатів допомагали розкрити суперсилу та повірити в себе амбасадори Акції – відомі телеведучі каналу «Україна».

«З чого починається суперсила? Потрібно просто заплющити очі й почати мріяти. Усе можливо для людини, яка хоче щось зробити. Але погані вчинки роблять вас гіршими. А коли ви націлені на добрі справи, ви створюєте позитивну енергетику, яка притягує людей», – розповів дітям амбасадор Акції, актор і телеведучий Андрій Дебрін.

Такі дивовижні зустрічі допомагають дітям знайти віру в себе, у свої сили. Змінити їхнє майбутнє. У 2018 році завдяки Акції приблизно 100 000 дітей отримали не тільки новорічні подарунки, вони знайшли віру в чудо.

 

Ось так, добрими серцями та руками людей відбувається справжнє диво для хлопчиків і дівчаток! Пам’ятаймо, що чужих дітей не буває, і можливо зараз, саме в цю хвилину ваша допомога й підтримка може повністю змінити життя маленької людини.

А якщо в серці ще є ресурс, можливо, ви вирішите пустити у своє життя дитину, позбавлену найважливішого – батьківського тепла. Вдивіться в обличчя дітлахів, які мріють про диво, яке дарує тепло сповненої любов’ю сім’ї. На порталі «Сирітству – ні!», який працює в межах однойменної програми Фонду Ріната Ахметова, зараз анкети більш ніж 5,5 тисячі дітей. Усі вони чекають своїх мам і тат. Понад дев’ять тисяч дітей завдяки порталу sirotstvy.net зустрічають свята в колі любої родини.

 

Нехай у прийдешньому році якомога більше хлопчиків і дівчаток знайдуть своїх маму й тата! І нехай якомога частіше трапляються чудеса, особливо в житті тих, хто майже перестав у них вірити.