Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Будівля Сімферопольського художнього музею може розколотися

16.05.2013

Цього року будівля Сімферопольського художнього музею стала одним з найбільш аварійних пам'ятників культурної спадщини Криму. Під музеєм тече підземна річка, пише Комсомольская правда в Украине. Фундамент, який підмиває вода, осідає, права частина будівлі буквально відколюється, а в стінах утворюються тріщини. Все це загрожує обваленням. І цілком можливо, що під руїнами тоді будуть поховані не тільки більше 10 тисяч картин, але й люди, які просто у невдалий час зайшли на екскурсію.

"У цьому році нашій будівлі, яка зводилася, як офіцерське зібрання 51-го піхотного Литовського полку на гроші Миколи II, виповнюється сто років. Дому Романових у цьому році чотириста років. Думали, що хоча б до цих дат нам допоможуть вирішити проблему, але ні", - нарікає директор Кримського республіканського закладу "Сімферопольський художній музей" Ларіна Кудряшова. Проблеми почалися близько 15 років тому, коли навпроти музею розпочали будівництво. Робочі порушили герметичність труби, якою текла річка Казанка. Під загрозою руйнування опинився не тільки музей, але і сусідні житлові будинки. За приблизними підрахунками на відведення річки від галереї потрібно близько 2 млн грн. Але чиновники кажуть, що таких грошей в бюджеті автономії немає.

Голова Рескому АРК з охорони культурної спадщини Лариса Опанасюк заявила, що зараз знаходиться у будівлі не небезпечно, а реконструкція почнеться, як тільки будуть гроші. Зазначимо, що разом із художнім музеєм трійку найбільш аварійних культурних пам'яток Криму складають Ластівчине гніздо, яке розвалюється, і Російський театр у Сімферополі.

Джерело - http://tsn.ua