Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Апарати ШВЛ Фонду Ріната Ахметова надходять у регіони. Блог Римми Філь

15.06.2020

Фонд придбав і зараз передає українським медикам 200 сучасних апаратів штучної вентиляції легенів.

Ці апарати серед найсучасніших у світі, але найголовніше – вони значною мірою виключають вплив людського чинника. Тому можуть бути використані відразу ж після інсталяції практично в будь-якому куточку України, що дуже важливо в умовах епідемії, коли рятувати життя потрібно тут і зараз. За допомогою інтелектуального режиму апарат сам аналізує стан пацієнта і вибирає найоптимальніший рівень подачі кисню. До багатьох лікарень у всій Україні ШВЛ такого класу потрапляють вперше. По суті, це внесок Фонду в модернізацію української системи охорони здоров’я.

Упродовж двох тижнів Фонд Ріната Ахметова відправляє в регіони України велику партію ШВЛ – 32 одиниці. Частину цього суперсучасного обладнання вже доставили в опорні державні лікарні Львівської, Івано-Франківської, Донецької та Луганської областей. Медики, які перебувають на передовій боротьби з COVID-19, дуже чекали на цю техніку.

Це апарати високого класу, дуже надійні та функціональні. Компактність і модульність дають змогу використовувати їх практично цілодобово, в автономному та стаціонарному режимах. До того ж, в апаратів три режими роботи: неонатальний (для дітей понад 5 кг), дитячий і дорослий.

Достатньо натиснути на потрібну кнопку на сенсорній панелі – й апарат відразу починає працювати, практично без участі оператора налаштовується індивідуально під кожного пацієнта. Обладнання подає звукові сигнали, зокрема й голосом. Крім того, функція серцево-легеневої реанімації показує й розповідає, як її провести. Дає відлік, скільки разів потрібно натиснути на грудну клітку людини, підказує, коли подати повітря.

ШВЛ має три режими тривоги, які показуються на сенсорному моніторі. Червоний – високий пріоритет, жовтий – проміжний пріоритет, відімкнений – немає тривоги.

Що ще дуже важливо. Якщо пацієнт, підключений до ШВЛ, намагається дихати самостійно, то апарат підлаштовується, даючи оптимальний варіант штучної вентиляції легенів.

Такі апарати вкрай необхідні пацієнтам з COVID-19, які гостро потребують вентиляції легенів.

Перші апарати ШВЛ Фонд Ріната Ахметова передав в опорні державні лікарні ще в березні. Їх було встановлено в Полтавській обласній інфекційній лікарні, Рівненській центральній міській лікарні та Закарпатській обласній лікарні. У названих лікарнях Полтави та Рівного також встановлені кисневі концентратори для ШВЛ. Окремо концентратор від Фонду було постачено до Волинської обласної інфекційної лікарні.

Допомога державним лікарням у боротьбі з коронавірусом надається в рамках програми «Рінат Ахметов – Порятунок життів». Медикам передають експрес-тести, маски, засоби індивідуального захисту та суперсучасне обладнання.

І найголовніше – це неоціненна за важливістю інвестиція в українську медицину. Апарати ШВЛ, які придбав для медиків країни Фонд Ріната Ахметова, – це реанімаційне обладнання високого класу. Такі апарати будуть актуальними навіть через багато років і потрібні для надання допомоги важким хворим, для порятунку життя людей по всій Україні.