Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

15 років у лідерах допомоги

26.06.2021

Допомагати – це легко чи складно? Питання філософське і неоднозначне. Найважливіше, що допомагати – це в будь-якому випадку веління серця і душі. Інакше неможливо.
    
15 років Фонд Ріната Ахметова допомагає людям, які опинилися на межі життя і смерті. Допомагає в найкритичніших ситуаціях. Це найбільша приватна благодійна ініціатива в Україні. В його активі – системні й масштабні проєкти та програми, які в першу чергу спрямовані на порятунок життя маленьких і дорослих людей.


У Фонду протягом цих 15 років завжди були і є грандіозні проєкти. І абсолютно завжди вони є актуальними, чи то національна програма «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!», «Рак виліковний», «Зупинимо туберкульоз» або програми військових років, спрямовані на допомогу жителям Донбасу.


Так, з 2014 року завдяки допомозі Фонду Ріната Ахметова 3,5 млн мирних жителів Донбасу змогли реально вижити в умовах війни, що несподівано почалася, нестачі їжі та медикаментів.


А ще, що нітрохи не менш важливо, вижити психологічно. У 2015 році психологами Фонду була розроблена і передана в Міністерство освіти і науки для методичних центрів та шкільних психологів спеціальна програма роботи з дітьми, які стали свідками бойових дій. В її основі лежить британська програма, адаптована під ситуацію на сході України. У розробці брали участь експерти з Ізраїлю, Британії і Росії з застосуванням їхнього досвіду роботи в збройних конфліктах.На основі цього протоколу були підготовлені і навчені роботі з травмою 250 психологів. Багато з цих людей досі працюють з нами.


Тоді, влітку 2014, екстрено були розпочаті евакуація й розселення людей із зони конфлікту, відкрито кол-центр для координації та підтримки жителів Донбасу. За короткий період роботи цього напряму було вивезено і розселено 47 тисяч людей.
Потім для тих, хто жив по обидва боки лінії розмежування, з'явився напрям продуктової допомоги. Вона йшла для людей похилого віку, одиноких мам, у тому числі в найбільш постраждалі від війни населені пункти Донбасу.


У цей же час з'являється штаб на найкращому стадіоні Європи – «Донбас-Арені». Стадіон став справжнім хабом, центром розподілу допомоги, а також і центром видачі.


Відкритість і прозорість – були і залишаються головними принципами роботи Фонду. Ми почали публікувати свої маршрути, знімати наповнення наборів. Логістику і роботу Гуманітарного Штабу Ріната Ахметова перевіряли всі міжнародні гуманітарні місії. Ми були прикладом відкритої та неупередженої роботи, а на основі цих відео і окремих зйомок агентство USAID створило навчальний фільм для благодійних організацій, що працюють у зонах конфлікту.


5 тис. волонтерів – відважних людей з великим серцем везли, пакували, роздавали набори, говорили добрі слова наляканим людям, підтримували їх, коли це було найбільш необхідно.


Здоров'я людей – завжди було і залишається у фокусі Фонду. У 2019 році народився проєкт «200 швидких для України». За рекордно короткі пів року в державні медустанови в усіх регіонах були передані 200 спецавтомобілів із найсучаснішим обладнанням, здатних долати бездоріжжя і оснащених за останнім словом техніки.


Понад 300 мільйонів гривень було направлено Фондом на боротьбу з COVID-19. Опорні лікарні по всій країні отримали 207 апаратів ШВЛ, 337 тисяч експрес-тестів, більш ніж 200 тисяч засобів індивідуального захисту й витратних матеріалів, 155 кисневих концентраторів. Усього допомогу Фонду отримали 505 медустанов у 203 населених пунктах.


А до 15-річчя народився ще один проєкт – «Голоси Мирних». Уперше Фонд представив Музей «Голоси Мирних» у вересні 2020 року. Це був, ніби анонс, промовляння планів. Але сьогодні Музей за фактом вже відкритий і працює, звичайно, в онлайн-форматі.


Музей сьогодні – найбільше в Україні зібрання історій мирних жителів Донбасу. В його архівах понад дві тисячі свідчень. Одне з найважливіших завдань Музею зі слоганом «Збережемо минуле і сьогодення в ім'я кращого майбутнього» – об'єктивно і повно задокументувати історії мирних жителів, постраждалих у результаті збройного конфлікту на Донбасі, продемонструвати їх всьому світу і зберегти для історії заради кращого майбутнього. Тому що почати нове життя не можна, не засвоївши уроків із пережитого.

15 років Фонд працює для людей, для країни, для майбутнього. Світлого і чистого майбутнього. І всі, хто причетний до роботи Фонду, знають, що попереду ще багато важливих справ.