Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

10 років разом захищаємо права дітей: Фонд Ріната Ахметова привітав з ювілеєм Українську мережу за права дитини

08.10.2024

3-4 жовтня в Києві в конгрес-готелі «Пуща» проходила зустріч членів Української мережі за права дитини (УМПД), приурочена ювілею створення організації.

УМПД була створена в 2014 році групою громадських та благодійних організацій задля посилення захисту прав дітей в Україні. Наразі Українська мережа за права дитини налічує 33 організації. Мережа була створена з метою консолідації зусиль та покращення координації між благодійними та громадськими організаціями для ефективної роботи із захисту прав дітей. Керівництво УМПД запросило всіх членів зустрітися в неформальній обстановці, щоб поділитися досвідом, досягненнями та відсвяткувати разом ювілей.

Під час зустрічі представники кожної з організацій-членів мали можливість презентувати головні напрями своєї роботи та поділитися досягнутими результатами. Члени мережі ділилися своїм професійним досвідом, ідеями, як посилити співпрацю та зробити роботу мережі ще більш ефективною та продуктивною.

Представники Фонду Ріната Ахметова також презентували колегам головні напрями діяльності та поділилися з присутніми своїми напрацюваннями за останні роки. Зокрема, розповіли про важливість і затребуваність з боку суспільства розробленого довідника для майбутніх батьків «Кроки до дитини» та відзнятих відеоматеріалів на основі довідника, відеороликів про патронатні сім’ї та путівника психологічної самодопомоги для підлітків «Час турботи про себе» тощо.

Окрім ділового спілкування, члени УМПД мали неформальне спілкування про напружене життя під час війни, про втому та стрес, ділилися порадами, які допомагають бути в ресурсі та продовжувати свій шлях до змін на краще майбутнього наших дітей. Бачення цієї мети учасники втілили в колажі, в якому кожен відобразив клаптик своєї ідеї, щоб продемонструвати на полотні, яким вбачається їм майбутнє українських дітей.

Під час фасилітованої дискусії члени УМПД також опрацьовували пріоритетні напрями роботи на сьогодні, серед яких виділили масштабування експертизи мережі, зміну пріоритетів влади та оновлення стандартів соціальних послуг. Після визначення пріоритетних напрямів роботи, партнери визначили та проаналізували свої слабкі та сильні сторони як команди за кожним напрямом. Серед сильних сторін відзначили: професійний досвід, позитивний імідж, представленість в регіонах, мотивованість, комплексний підхід та власні дослідження. До слабких сторін усі погодилися віднести брак екпертизи та оперативного реагування на командне вирішення проблем.

"Ця зустріч – можливість подякувати усім, хто з нами захищає права дитини. Нашим партнерам і донорам, секретаріату, колегам, які пішли захищати нашу країну, продовжили свою кар’єру в інших організаціях чи державних структурах. А ще обійнятись і ще раз переконатися, що нас об’єднує значно більше, ніж роз’єднує", – зазначила Голова правління громадської спілки «Українська мережа за права дитини» Дар'я Касьянова.

Висновок: щоб ефективно рухатися далі в одному напрямку й досягати позитивних результатів своєї роботи, необхідно подібні зустрічі проводити на постійній основі. Адже саме вони допомагають визначатися з пріоритетами діяльності на майбутнє, стратегічними партнерами і вкрай важливими соціальними ініціативами, реалізація яких сприятиме покращенню ситуації у сфері захисту прав дитини.