Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Звільнитися від болю заради майбутнього: Фонд Ріната Ахметова надає психологічну допомогу жителям Донбасу

27.05.2021

Психологи Фонду Ріната Ахметова надають допомогу мирним жителям Донбасу, які втратили надію, страждають від тривожних станів і депресій в умовах пандемії. Фахівці працюють у форматі особистих зустрічей, онлайн-сесій, індивідуальних і групових занять.

Отримати консультацію психолога можуть усі жителі Донецької та Луганської областей старше 14 років. Для цього достатньо звернутися на гарячу лінію Фонду за телефоном 0800509001.

Жителі східних регіонів країни, які перебувають поблизу зони збройних дій, стали свідками обстрілів та руйнувань, а також вимушені переселенці, які втікали з рідних домівок, рятуючи життя дуже потребують психологічної допомоги. Як розповіла сертифікована гештальт-терапевтка, екскоординаторка психологічної служби Гуманітарного штабу Ріната Ахметова Марина Сорокіна, те, що об'єднує всіх цих людей, – це травма війни та її наслідки.

– Жителі Донбасу, тих територій, де активно проходили бойові дії, травмовані. В умовах пандемії COVID-19 і продовження напруженої ситуації в регіоні, люди переживають дуже складний період. Колишні травми піднімаються, накладається нова травма. Відбувається те, що в психології ми називаємо ретравматизація. І зараз цим людям дуже важливо приділяти достатньо уваги. Не всі змогли отримати допомогу в повному обсязі, коли вони цього потребували. Все, що не було проліковане своєчасно, дає про себе знати з великою інтенсивністю», – розповіла Марина Сорокіна.

Проєкт психологічної допомоги є продовженням масштабної та системної роботи, яка була розпочата в 2014 році. За останні роки 60 тисяч людей отримали якісну консультативну підтримку, 250 психологів пройшли навчання за курсом «Травма війни».

Люди, яким довелося пережити жах, біль, страх, відчуття безнадійності, будучи свідками подій на Донбасі, можуть намагатися не думати про пережите, прагнучи відшукати мир у нинішньому перебігу життя, але невилікувана травма буде давати про себе знати. На думку психологів, якщо не звільнитися від її тягаря, неприємних відчуттів і гнітючих спогадів, вона може проявитися навіть у наступних поколіннях, у дітях.

‒ Рано вранці у липні 2014 року почалося бомбування. Потрапили у чотириповерховий будинок, де жив мій онук Богдан із батьками. Дитина дивом залишилася живою. МНС, навантажувачі, екскаватори шукали людей – усі були мертвими. Почули голосочок дитини. Врятували. Був перелом тазу, відмовляли нирки, кілька разів переливали кров. Потім щоночі зривався, кричав, – згадує Олександр Ястребов зі Сніжного Горлівського району Донецької області.

У людей із Донбасу існує можливість поділитися пережитим з психологами Фонду, висловитися і звільнитися від тягаря мовчання. Безпечним довірчим простором є Музей Фонду Ріната Ахметова «Голоси Мирних». Розповівши свої історії, мирні жителі дозволяють своїм землякам, співвітчизникам і людям у різних країнах почути, побачити, зрозуміти розумом і відчути серцем біль пережитого ними. У Музеї вже зберігається понад 1 тисяча таких історій. Фонд планує до 2025 року задокументувати 100 тисяч свідчень Мирних, а у перспективі – мріє зібрати мільйон. 

Жителі сходу країни та переселенці можуть розповісти свою історію або залишити контакти для співробітників Фонду для зворотнього зв’язку на сайті Музею «Голоси Мирних» https://civilvoicesmuseum.org/uk/my-story

 Із запитом про психологічну підтримку необхідно телефонувати на гарячу лінію: 0800509001.