Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ЗМІ: У Маріуполі народилися приблизно 200 малюків у сім’ях переселенців. Штаб надає молодим мамам допомогу

16.10.2014

Газета «Іллічівець» інформує про те, що в Маріуполі в сім’ях переселенців народилося приблизно 200 дітей. Подаємо матеріал газети повністю.

 

Війна й щасливе материнство — речі несумісні. Важкі випробування випали на долю вимушених переселенців, але найбільш незавидна доля — у жінок із немовлятами на руках. Рідний дім позаду, а попереду — невідомість.

Маріуполь став прихистком для безлічі жінок із зони бойових дій, які очікують поповнення або нещодавно народили. За останніми даними Маріупольського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, у нашому місті народили приблизно двісті жінок, ще приблизно триста перебувають на обліку за вагітністю — і це тільки офіційні цифри. Безумовно, ця категорія найбільш вразлива в соціальному плані, тому допомога таким сім’ям є пріоритетом.

Провідний фахівець Жовтневого районного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Тетяна Коробка розповіла про те, що вагітних жінок під час реєстрації направляють у жіночі консультації, ставлення медиків до пацієнток добре, принаймні, скарги та нарікання не надходили.

Більшість жінок із маленькими дітками воліють зупинятися в родичів, знайомих або знімати житло, і лише деякі, у кого немає інших варіантів, зупиняються в місцях масового проживання переселенців. Чому останній варіант менш кращий — зрозуміло: жити в умовах спільного проживання з малими дітьми складно, до того ж, нещеплені малюки, зазвичай, сприйнятливі до інфекцій. А з вакцинами, як відомо, в Україні проблема.

Спочатку, коли вимушені переселенці хлинули до Маріуполя, деякі місцеві жителі не погребували нажитися на чужій біді, піднявши вартість оренди в рази. І не всі сім’ї з дітьми могли дозволити собі розкіш зняти квартиру. Щоправда, останнім часом підшукати прийнятний варіант житла стало значно простіше. Крім того, деякі жалісливі маріупольці надавали житло безкоштовно, одна літня жінка готова була прийняти людей у своєму будинку в обмін на допомогу по господарству. Був навіть курйозний випадок, коли молода матуся побоювалася переселятися в житло, яке їй пропонували безоплатно, — дівчина не могла повірити в безкорисливість і підозрювала лихе, але, переконавшись у добрих намірах людей, скористалася їхньою пропозицією.

Вся надія на гуманітарну допомогу, місцевий бюджет і небайдужих містян

Оскільки на розміщення та утримання прибулих до Маріуполя вимушених переселенців держава не виділила коштів, ці витрати цілком лягли на міський бюджет, небайдужих містян, а також громадські організації й фонди, які надають допомогу нужденним. Серед них Гуманітарний штаб Фонду Ріната Ахметова, дитячий фонд ООН ЮНІСЕФ, організація «Червоний Хрест», Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, за підтримки якого упродовж місяця планують відремонтувати порожній корпус загальноосвітньої школи № 39 й обладнати його для облаштування там центру тимчасового проживання вимушених переселенців. Ціна питання — приблизно 1,5 млн грн. За словами директора Маріупольського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Уляни Токарєвої, пріоритетним правом заселення користуватимуться мами з дітьми.

У цьому корпусі заплановано розмістити до 250 осіб, всього житла потребують приблизно тисяча зареєстрованих у Маріуполі вимушених мігрантів, а тому зараз розглядається питання про організацію аналогічних центрів тимчасового проживання на базі ще семи об’єктів.

З настанням холодів переселенці почали залишати неопалювані пансіонати, розташовані у приміській зоні. Багато хто з них прибуває до Маріуполя в надії знайти притулок. Розмістити всіх охочих у нашому місті непросто, тому людям пропонують різні варіанти виходу із ситуації, зокрема, переселення в інші регіони України за програмою Управління МНС «Зворотний реверс».

Крім житлового питання переселенки з дітьми звертаються щодо забезпечення продовольством (зокрема, дитячим харчуванням), гігієнічними засобами, одягом і взуттям, а також у зв’язку з необхідністю оформляти або переоформляти соціальні виплати та визначати дітей у навчально-виховні установи.

Продуктами харчування добре забезпечує Гуманітарний штаб Фонду Ріната Ахметова. На дітей видають молочні суміші, каші, пюре, що надійшли від ЮНІСЕФ. У гігієнічних наборах є необхідні серветки, присипки, пральний порошок.

У дефіциті памперси, медикаменти, одяг для новонароджених: зараз особливо затребувані теплі речі.
І хоча містяни допомагають із дитячими меблями, однаково відчувається брак колясок, ванночок і манежів.

«Незважаючи на те що ми опікуємося матусями і їхніми дітками, намагаємося робити для них усе можливе, однаково їм важко й морально, і фізично: багато хто опинився в чужому місті з немовлятами на руках і мінімумом коштів, дуже переживають за чоловіків, які залишилися наглядати за господарством у зоні бойових дій, — розповідає Тетяна Коробка. — Дехто прибуває до Маріуполя взагалі без жодного майна. У зоні бойових дій не оплачують лікарняні листи з вагітності та пологів і не перераховують дитячу допомогу, що також ставить молодих батьків у вкрай скрутне становище».

Молоді мами нескінченно вдячні медикам

Ми вирішили поспілкуватися з молодими мамами, які разом зі своїми крихітками знайшли притулок у Маріуполі. У цих жінок достатньо проблем, але всі вони нескінченно вдячні благодійним організаціям, зокрема, Гуманітарному штабу Фонду Ріната Ахметова за продуктові та гігієнічні набори, а також соціальним працівникам і медикам, які проявили чуйність і розуміння.

Приємно здивувало опитаних нами переселенок те, що в перинатальному центрі й пологовому будинку № 2, а також у Маріупольському територіальному медичному об’єднанні здоров’я дитини й жінки їх обслужили на найвищому рівні, не взявши водночас ані копійки: ніхто не вимагав оформляти страховку, приносити гігієнічні засоби, матеріально заохочувати медперсонал.

Донеччанка Яна в серпні вдруге стала мамою, вона не скупиться на теплі слова на адресу працівників маріупольського пологового будинку № 2:

«Висловлюю всім подяку, особливо Тетяні Філімоновій. Обслуговування чудове — такого ставлення до пацієнтів давно не зустрічала. Спочатку були побоювання, що госпіталізація пов’язана з витратами, які мені не по кишені, але, на щастя, я помилялася. З мене нічого не вимагали, я не платила ні копійки».

За словами Яни, вона разом із новонародженим синочком знайшла притулок у територіальному центрі соціального обслуговування Орджонікідзевського району, разом із ними — ще п’ятеро вимушених мігрантів:

«Для нас створили нормальні умови, живемо у великій світлій кімнаті, нас годують-напувають, одягають-взувають, видали постіль, теплі ковдри, памперси, трохи ліків, мило, вологі серветки, шампунь, порошок. Спасибі маріупольцям! На жаль, мій малий захворів, йому потрібні ліки й теплі речі, а в мене немає грошей. Допомогу на дитину мали були нарахувати в Донецьку, але кошти поки не виплачують. Додому поки повертатися не плануємо — там тривають запеклі бої, у будинку вилетіли вікна разом із рамами, сусідні будинки сильно пошкоджені».

Вікторія з Горлівки приїхала до Маріуполя з чоловіком і новонародженою дівчинкою. Розповідає, що народилася під щасливою зіркою: перебуваючи в пологовому відділенні, чула страшні звуки канонади, а ледь звідти виписалася — установу обстріляли:

«У Маріуполі прихистив кум, живемо на його дачі, проте будинок не опалюється, зручності й вода на вулиці — одним словом, для дитини умови невідповідні. Нам запропонували переселитися до лікарні, але ми відмовилися, боїмося за дитину: раптом підхопить інфекцію? Орендувати житло зараз не можемо — немає коштів. Сподіваємося на кума, який пообіцяв із приходом холодів поселити нашу сім’ю у своїй квартирі. У Маріуполі надають істотну гуманітарну допомогу, але дещо докуповувати однаково треба, наближається зима, а теплого одягу в доньки немає. Чоловік намагається працевлаштуватися, але поки безуспішно».

Допомога при народженні дитини могла б зняти гостроту проблеми, але першу й найбільшу виплату переселенкам не перерахували. Деякі матусі кажуть, що побували в УПСЗН Орджонікідзевського району і їм нібито пояснили, що в Маріуполі вони зможуть отримувати гроші, нараховані з 1 жовтня.

За роз’ясненнями ми звернулися до заступника начальника — начальнику відділу грошових виплат і компенсацій управління праці та соціального захисту населення Орджонікідзевського району Наталії Тюльпіної. За її словами, виплати при народженні дитини іногородні можуть отримувати і в Маріуполі. Для цього роблять запит електронної справи в УПСЗН за попереднім місцем проживання переселенців, і на підставі отриманої документації грошові кошти перераховуватимуть до Маріуполя. Складніше доводиться тим мігрантам, які вперше стають на облік в іншому місті для отримання допомоги: держава не перерахує кошти, поки УПСЗН за попереднім місцем реєстрації не надасть документи, котрі підтверджують, що виплати при народженні тієї чи іншої дитини не проводились.