Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Життя після канікул. Як швидко адаптуватися та відновити режим дня - поради корекційного психолога

15.01.2020

Закінчилися новорічні канікули, й у дітей новий стрес – повернення в школи або садки. Про що корисно нагадати батькам, щоб цей період пройшов якомога спокійніше, нам розповів експерт Фонду Ріната Ахметова, корекційний педагог Наталія Липовець.

Отже, усі ми знову повертаємося в режим, коли наше життя суворо підпорядковується режиму робочого та шкільного дня. Саме тому корисно нагадати батькам ось що.

• Діти повільно заходять у будь-який режим, це нормально.

• Чим слабша дитина (психічно), чим частіше вона хворіє, тим повільніше відбувається процес звикання до школи.

• Щоб було легше, мамі нічого не потрібно чекати. Спокійна мама, готова до будь-якого розвитку подій – найкращий наставник для дитини. Мама без очікувань – це знахідка! Тому нічого не очікуємо, просто живемо кожен день і дивимося за обставинами.

• Дитячий садок і школа – це лише місце соціалізації. Так, там дають знання. Але не варто перебільшувати значення уроків та занять у розвитку особистості дитини. Усе є відносним, пам’ятайте це. Це допоможе адекватно реагувати на труднощі, які можуть виникнути.

• Розумне ставлення до поведінки дитини в школі (садку) має такий вигляд: усі діти різні.

• Здорове ставлення батьків до успішності чада має такий вигляд: «Я знаю, що ти моя розумниця, що ти дуже стараєшся, ти молодець». Навіть якщо дитина приносить погані оцінки: «Ти моя хороша, спробуймо разом трошки порадувати вчительку й підтягнути ці предмети».

• Якщо дитина постійно приносить низькі оцінки, наша реакція: «Мій хороший, я бачу, що тобі важко вчитися, але однаково ти молодець, що докладаєш зусиль. (Ми показали, що бачимо й цінуємо старання). Я помітила, що ти добре малюєш / співаєш / ліпиш / бігаєш. Може, ти зможеш стати гарним художником / артистом / спортсменом. (Ми посіяли в дитині насіннячко віри в себе)».

• Постійно в разі частих невдач повторюємо: «Дивись, сьогодні це не вийшло, але однаково це краще, ніж учора!» Навіть якщо завтра знову буде умовно «погано», ми продовжуємо створювати в дитині образ успішності. Знаходимо два зайві приводи похвалити за те, що виходить, і жодного – щоб посварити.

Повірте, маленька людина й так відчуває, що вона не успішна, з чимось не справляється, що в інших виходить краще. Дитина завжди засмучується через це. У кожній людині (великій чи маленькій) закладено прагнення до лідерства, а в разі прийомних дітей – це взагалі життєво необхідно. Пам’ятаймо про це й усіляко підтримуймо наших малюків.