Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Здорове серце»: у рамках проекту прооперовано 100 дітей!

22.07.2019

Дворічний Давид Дудкін із міста Часів Яр міцно спить після операції в палаті провідної клініки країни – Інституту серцево-судинної хірургії ім. Амосова в Києві. Біля ліжку сидить його мама Оля. Жінка плаче.

– Сина я народжувала важко, довелося лікарям робити кесарів розтин, і коли малюк закричав на всю пологову палату, я була дуже щаслива. Гадала, попереду тільки радість. Але у півроку на огляді лікарі виявили в Давида шуми в серці. Нам діагностували ваду серця. Відтоді я часто плакала, переживала за сина. Сьогодні вперше плачу від щастя, – витирає сльози Ольга.

Привід для радості не викликає сумнівів – серце малюка ще вранці боліло й було загрозою його подальшому життю. Але ось минуло кілька годин – і тепер воно повністю здорове. Чудасія! Насправді це просто якісна та найсучасніша медична допомога.

Давид – сота дитина, яка стала учасником проекту Фонду Ріната Ахметова «Здорове серце». У рамках цього проекту дітям із вадою серця з Донецької, Луганської, Харківської та Запорізької областей встановлюють оклюдери – спеціальні імпланти, що «закривають дірку» в серцях і роблять їх здоровими.

– Цей метод лікування належить до ендоваскулярних операцій і вважається найсучаснішим і нетравматичним. Таку операцію проводять без розрізів, без скальпеля. Ми проколюємо великі судини на стегні й за допомогою довгих тонких катетерів проникаємо до проблемного місця. По катетерах доставляється оклюдер – пристрій, який може розтягуватися в довгу трубочку та приймати форму парасольки розміром до 4 см. Коли парасолька досягає отвору в міжпередсердній перегородці, лікар відкриває її та фіксує в отворі. Згодом сполучна тканина проростає в нього, й оклюдер стає частиною серця. Дитина повертається до повноцінного життя, – пояснює Ігор Дітковський, кардіохірург Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова.

У рамках проекту «Здорове серце» Фонду Ріната Ахметова Ігор Олександрович провів десятки успішних операцій. Разом із колегами вони довели число учасників проекту, серця яких стали здоровими, до першої тризначної цифри. Лікар іде в палату до Давида, хлопчик саме прокинувся та посміхається заплаканій мамі.

– Дякую Рінату Ахметову та лікарям, які приєдналися до програми Фонду, за те, що врятували нашого сина. Давид через хворобу дуже погано набирав вагу, часто хворів, задихався. Тепер усе виправиться, – посміхається щаслива мама.

– Фонд Ріната Ахметова допомагає дітям із вадою серця з 2007 року. У лютому 2017 року напрям було виділено в окремий проект «Здорове серце». За ці роки Фонд сформував справжню культуру малоінвазивних операцій, здійснивши медичний прорив. Ми раді, що сьогодні число дітей, які отримали допомогу, досягло такої важливої цифри. Це не просто 100 здорових сердець – це 100 змінених на краще доль, 100 дитячих врятованих життів, – говорить керівниця програм Фонду Ріната Ахметова Катерина Терзієва.

– Кардіохірургія – високотехнологічна та дорога галузь медицини, а ендоваскулярна хірургія є її піком. Грошей катастрофічно бракує, тому допомога, що надає Фонд Ріната Ахметова, дуже важлива і для нас, і для дітей, – зазначив Ігор Дітковський.