Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Здорове серце» як символ життя

14.02.2018

Серце стало символом 14 лютого. Для українських дітей проект «Здорове серце», який стартував рік тому, став символом нового життя. Завдяки цьому проекту Гуманітарного штабу Ріната Ахметова тепер стали здоровими 35 дітей з діагнозом «вада серця». До річниці проекту діти записали відеозвернення до провідних кардіохірургів України, де подякували лікарям за щастя бути здоровими та розповіли, як втілюють в життя свої заповітні мрії.

Ще недавно для цих дітей такі прості радості, як заняття спортом і танцями, рухливі ігри з однолітками, відвідування дитячих садків, були неможливі. Будь-яке фізичне навантаження – це задишка та ризик для життя. Після проведення операцій зі встановлення оклюдерів, які придбав Фонд, малюки швидко відновилися, тепер вони здорові. Працівники Штабу до річниці проекту «Здорове серце» передали привітання дітей та подарунки фахівцям провідних кардіологічних клінік країни – Центру Серця, Центру дитячої кардіології та кардіохірургії, Інституту ім. Амосова. Серед тих, кому було присвячено безліч слів подяки від врятованих дітей, кардіохірург Ігор Дітковський.

«Щороку в Україні народжується приблизно чотири з половиною тисячі дітей з діагнозом «вада серця», – розповідає Ігор Дітковський, кардіохірург Інституту ім. Амосова. – 40 відсоткам з них можна допомогти, встановивши оклюдери – зробити операцію ендоваскулярним методом з мінімальним ризиком для здоров'я».

Лікування вади серця ендоваскулярним методом вже два десятиліття практикується в усьому світі. Під час такої операції робиться невеликий розріз на стегні, через артерію до серця проводиться імплант-оклюдер – і закриває ваду. Після чого організм дуже швидко відновлюється. А під час порожнинних операцій доводиться розрізати грудну клітку, зупиняти серце дитини та потім запускати його знову. В цих ситуаціях ризиків і ускладнень куди більше. А відновний період – тривалий.

На жаль, через дорожнечу оклюдера, який коштує приблизно 100 тисяч гривень, небагато сімей з хворими дітьми можуть собі дозволити такі малотравматичні операції. Їм продовжує допомагати Штаб Ріната Ахметова. Вже незабаром ще двом малюкам будуть проведені операції зі встановлення дорогого імпланта та будуть подаровані здорові серця.