Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Зараз усиновити через чат-бот неможливо. Коли відновиться процес усиновлення? Інтерв’ю з експерткою Любов’ю Лоріашвілі

01.05.2022

Програма «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» постійно отримує запитання від наших користувачів програми «Сирітству-ні» щодо нових викликів війни, роботи соціальних служб та можливостей прийняти дитину у свою родину. Саме тому ми постійно спілкуємося з провідними фахівцями соціальної сфери.

Цього разу на запитання наших користувачів відповідає відома експертка Київського міського центру соціальних служб Любов Лоріашвілі.

- Любов Семенівно, читачі питають щодо нового чат-боту «Дитина не сама», де можна зареєструватися на тимчасове утримання дитини, пройти анкетування. Деякі пишуть, що заявку подали, а далі – тиша. А як далі все відбувається?

- Одразу скажу, дітей на тимчасове утримання виявляється зовсім небагато. В цілому, все відбувається за стандартною схемою, якою завжди користувалися служби у справах дітей. Знайдену дитину передають до служби у справах дітей, яка ставить її на облік, «прикріплює» до того регіону, де її виявили. Якщо згодом стане відомо, що дитина все таки має батьків, то через службу у справах дітей батьки зможуть її знайти та забрати. Інформація про дитину буде вноситися до бази Мінсоцполітики.

Дійсно працює чат-бот «Дитина не сама», у якому можна подати заяву про бажання прийняти дитину на тимчасове утримання, а також можна розмістити інформацію про те, що виявили загублену дитину. Також, згідно законодавства України будь який громадянин України, який виявив загублену дитину без супроводу дорослих, може взяти цю дитину до своєї родини, через подання заяви на тимчасове утримання. Але одразу додам, що за таку форму утримання держава допомогу на дитину не виплачує.

- А потім, після закінчення війни, можливо буде оформити опіку чи усиновлення, якщо наприклад, у дитини не знайдеться родичів?

- Так, коли закінчиться війна, усі статуси дітей повинні бути підтверджені документально. Тому що, наприклад, видати дитині статус дитини-сироти неможливо без свідоцтва про смерть батьків. Плюс, були різні ситуації у момент евакуації, коли батьки залишалися, або дитина загубилась. Для таких дітей процедура обліку та можливості прийняти в нову родину будуть інші.

Щодо ініціативи чат-боту «Дитина не сама»

- Ви, як фахівець соціальних служб, поділіться враженнями від застосування чат-боту «Дитина не сама», яку ініціювала Уповноважений Президента з прав захисту дитини. Наскільки він є помічником для соціальних служб?

- Так, ініціатива цікава. Але одна справа – ініціатива, інша – реалізація. І влаштування дітей - це все одно сфера відповідальності служб у справах дітей. Адже тільки вони мають перелік громадян, які хочуть прийняти дитину, і мають інформацію – де саме кожна дитина знаходиться. Тому, наскільки ефективно влаштувати дитину за допомоги чат-боту, поки сказати важко.

Там уже зареєструвалося близько 17 000 осіб (на момент проведення інтерв’ю), які бажають тимчасово прихистити дитину у своїй родині. Але за нашими даними, переважна більшість цих людей - кандидати в усиновителі та опікуни. Для декого з них це - шанс прискорити процес пошуку дитини. Тому ми постійно роз’яснюємо: зараз, під час війни, неможливо усиновити чи оформити опіку, і це треба прийняти та розуміти. Єдине – з’явилася процедура спрощення опіки для родичів дитини. Враховуючи те, що опікунські засідання зараз не можуть відбуватися у повноцінному режимі, процес призначення опіки значно пришвидшений. І спрощення процедури діє виключно для родичів дитини, з відповідними документами, які підтверджують родинні зв’язки з дитиною. Повинен бути підтверджений ступінь родинних стосунків. 

Коли відновиться процес усиновлення?

- Щодо відновлення процесу усиновлення в його повноцінному режимі - коли це може відбутися і як?

- Діти, які вже мали можливість бути усиновленими, мали статус, то для них продовжаться процеси по усиновленню. Щодо «нових» дітей – після війни проводитимуться обліки, перерахунки, пошук їх батьків чи родичів, а тільки після цього – оформлення їхнього статусу и просто повернення до батьків. Також, треба враховувати ту інформацію, що 130 тисяч дітей незаконно вивезені на територію РФ. І треба буде розбиратися щодо статусу цих дітей: чи вони з батьками, чи це статусні діти, чи це діти, які загубилися. Ускладнює ситуацію інформація від РФ про те, що вони хочуть так змінити законодавство, щоб ці діти вже ніколи не повернулися до України. Чи можна «швидко взяти дитину до себе»?

- До вас завжди всі звертаються за порадами. Які наразі є актуальними?

- Найчастіше – це питання про швидкий процес взяття дитини у родину. Особливо на фоні фейкових публікацій у соціальних мережах, про, буцімто, масове прибуття до населених пунктів дітей, які, начебто, залишилися без батьків. Також, були запитання як допомогти дитині, якщо вона лякається гучних звуків. Сьогодні мала розмову з мамою, яка якраз напередодні війни забрала дітей з дитячого будинку, і в дитини почалися раптові прояви агресії. То це вже наші постійні теми та роз’яснення.