Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Законодавство стало вимогливішим до усиновлювачів». Інтерв’ю з начальником служби у справах дітей Кіровоградської ОДА Наталією Чернявською

22.09.2020

Фахівці програми «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» минулого разу вже розповідали про відвідування дитячих закладів Кіровоградщини, де ми відзняли 60 діток, а 14 з них стали учасниками відеосюжетів, які вже наприкінці жовтня будуть транслюватися на телеканалах. Крім того, фахівці програми встигли поспілкуватися з очільницею служби у справах дітей Кіровоградської ОДА Наталією Чернявською, завдяки якій зйомка дітей програми «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» взагалі відбулася і стала першою з початку всеукраїнського карантину.

Наталіє Сергіївно, почнемо з загальних тенденцій щодо кількості усиновлень. За останній рік їх збільшилося чи зменшилося, і з якої причини, на ваш погляд?

– Станом на 1 вересня 2020 року рішеннями суддів Кіровоградської області усиновлено 16 дітей, з яких 13 дітей усиновлені громадянами України, 3 дитини – іноземними громадянами. За аналогічний період 2019 року було усиновлено 31 дитину (20 – громадянами України, 11 – іноземними громадянами). Для порівняння: станом на 1 вересня 2018 року усиновлено 28 дітей. У нинішньому році кількість усиновлених дітей зменшилася у зв′язку з карантином, оголошеним на території України. Служби у справах дітей та заклади не приймали кандидатів в усиновлювачі. Також рішення суду про усиновлення дітей не набирали чинності з весни аж до 7 серпня 2020 року. Сподіваємося, що до кінця року карантин не стане на заваді і ще більша кількість дітей знайде своїх батьків.

Як тривають курси для кандидатів з усиновлення? Чи дійсно вони потрібні і чому?

– У Кіровоградській області курси для осіб, які виявили бажання взяти дитину в сім′ю, зокрема й усиновити, проводяться. Звичайно, була пауза під час карантину, але протягом 2020 року проведено чотири навчання. Так, в них взяли участь 22 сім′ї, які виявили бажання усиновити дитину. 16 сімей вже знайшли дитину. Інші сімейні пари поки що знайомляться з дітьми. Особи, які проходять курси навчання, залишають позитивні відгуки та вважають, що такі курси є потрібними і дають можливість отримати важливу інформацію. Це для нас найкращій показник необхідності подібних курсів.

Чи актуальна зараз таємниця усиновлення, на ваш погляд? Чи батьки здебільше не приховують від дитини її минулого?

– Таємниця усиновлення на сьогодні передбачена статтею 228 Сімейного кодексу України. За порушення таємниці усиновлення передбачена відповідальність, встановлена законом. Чи є актуальною таємниця усиновлення, відповісти однозначно не можна. Кожна сім′я, усиновлюючи дитину і приймаючи її у свою родину як рідну, приймає рішення для себе: тримати це в таємниці чи ні.

Чи змінився загальний образ кандидатів на усиновлення за останні 5–10 років? Якщо змінився, то як?

– Кандидати в усиновлювачі, усиновлюючи дитину, хочуть дати їй любов, турботу і сімейний затишок. Вважаю, що наміри і бажання кандидатів в усиновлювачі не змінилися, і маю надію, не зміняться. У свою чергу хочу звернути увагу на те, що протягом останніх 5–10 років до осіб, які виявили бажання стати усиновлювачами, законодавство стало більш вимогливим. Так, на сьогодні кандидати повинні мати постійний дохід не менше прожиткового мінімуму на всіх членів сім′ї, включаючи майбутніх усиновлених дітей, повинні пройти відповідний курс навчання та отримати довідку про проходження такого курсу.

Чи змінився загальний образ дитини-сироти за останні 5–10 років? Якщо змінився, то як?

– Дитина-сирота, дитина, позбавлена батьківського піклування, потребує допомоги та підтримки держави як зараз, так і 5–10 років тому. Підтримка держави полягає в тім, що коли дитина вже втратила батьків з певних причин, вона має право отримати нову любов і сімейний затишок у новій родині.

У зв’язку з карантином, які прогнози до кінця року щодо відвідування діток, влаштування у сім’ї тощо?

– Служби у справах дітей і заклади, в яких проживають діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, сьогодні проводять знайомство з дітьми, які потребують влаштування до сімейних форм виховання. Але винятково з дотриманням санітарних норм (маски, гумові рукавички, дезінфектори, довідки про негативний тест ПЛР). У подальшому все буде залежати від розвитку епідеміологічної ситуації, пов′язаної з поширенням коронавірусної хвороби.