Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«З бабусиного села на Київщині мене вивезли на човні»: шестирічна киянка довірила свою історію Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова

26.11.2022

Коли почалася війна, шестирічна Аня була у бабусі під Києвом — у Страхоліссі. Село опинилося немов на острові: між Чорнобильською зоною, окупованою росіянами територією та Київським морем. Шлях до батьків у Київ був один — на човні. Аня та її мама Лейла розповіли Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова про те, як дівчинка дісталася дому.

«Для мене війна почалася дуже несподівано. Я думала, чому всі в льох несуть речі з дому? Я була в Страхоліссі у бабусі. Чула гелікоптери та літаки...», — згадує дівчинка.

Мама та батько Ані тоді були в Києві. Одразу почали збиратися, щоби їхати за дитиною. Але вже зранку всі дороги у столиці були забиті автівками, між якими важко було навіть пройти, не те що їхати. Вирішили, що Аня поки залишиться у бабусі. За два тижні в Страхоліссі вже не було електрики, опалення та гарячої води. Це стало сильним мотиватором забрати дитину. Єдиний шлях на виїзд був через Київське водосховище на човнах. На воді ще стояв лід — його ламали, аби човен міг рушити.

«Я їхала човном. Було холодно, мене накрили ковдрою. Було дуже страшно, але я відважно поводилася в човні. Коли приїхали до берега, побачили військових, і я сказала: „Слава Україні!“ Побачила тата і маму. Я була дуже рада», — каже Аня.

Лейла зізнається: відчувала справжній жах, поки її дитина їхала човном, адже кожен рейс того човна вирушав нібито в останню путь — поведінку ворога неможливо було передбачити. Проте все закінчилося добре.

«Я вірю у перемогу, бо українці завжди захищають свою країну», — каже дівчинка. Її мама додає: «Наша Україна сильна, єдина. Ми справимося з цією війною. Упевнена, що вже наступного літа поїдемо в Крим відпочивати». Дивіться та слухайте історію Ані за посиланням bit.ly/3gzTYHQ

Свою історію Аня та її мама довірили Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова. Це наймасштабніший у світі архів історій мирних мешканців України, які постраждали від війни. Архів Музею налічує вже понад 50 000 історій.

Кожна історія важлива. Розкажіть свою! Поділитися історією можна так:

— напишіть вашу історію на власній Facebook-сторінці з хештегами #Голоси_Мирних #розкажіть_свою_історію та запросіть друзів долучитися;
— скористайтеся чат-ботом t.me/civilvoicesmuseum_bot у Telegram;
— відвідайте портал Музею https://civilvoicesmuseum.org/ та натисніть «Розповісти історію» праворуч зверху;
— зателефонуйте на безкоштовну гарячу лінію 0 (800) 509 001