Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Як вмовити чоловіка на усиновлення. Готуємося взяти дитину у свою сім'ю

21.12.2020

Програма “Рінат Ахметов - Дітям. Сирітству - ні!” продовжує публікації проєкту “Готуємося усиновити дитину”. На цей раз торкнемося дуже складної теми! Поговоримо про випадки, коли дружині треба вмовити чоловіка на усиновлення.

Психолог Наталія Міщенко бачить декілька ймовірних причин відмови чоловіка, і надає свої, суто жіночі поради - як можна це подолати. Але одразу додамо - усі чоловіки, як і сім'ї,- різні, і перелічені нижче поради не є аксиомою для дії. Психологи можуть лише надихнути дружину на розмову з чоловіком, але як, коли і що саме говорити - кожна людина повинна відчути серцем.

Еволюційна причина. Образ рятівника

Чоловік повинен продовжити свій рід. Якщо за станом здоров’я це неможливо, формується комплекс неповноцінності. Підсвідомо чоловік сприйматиме усиновлену дитину як свідоцтво його неповноцінності. Поки немає усиновленої дитини, можна казати про бажання “пожити для себе”, або “нам ще зарано”. А насправді він потайки заглядає у ліжечко дитячої коляски сусідів на вулиці, щоб побачити обличчя немовляти.

Що робити? Дружині варто знайти потрібні слова і відверто поговорити з чоловіком про те, як важливо для сім’ї мати дитину. Пояснити, що у такому разі усиновлювач - це рятівник, особлива людина! Народити і полюбити свого - це зможе більшість, а полюбити і виховати сироту - це вже подвиг. І для цього доля обрала саме його.

Егоїстично-песимістична причина. Образ шляхетного лицаря

Якщо, можливо, чоловік у захваті від себе, тоді йому дуже складно наважитися на усиновлення через надто велику любов до себе.  Навіть коли він обирає дружину, то підсвідомо робить їй “послугу”. Тому в нього взагалі немає такої потреби - усиновити.

Або чоловік з дитинства не отримав від батьків потрібну кількість любові, і не має запасу, щоб нею поділитися. Підсвідомо такий чоловік боїться, що з появою дитини кількість любові дружити зменшиться і перейде на дитину.

Що робити? У випадку, коли чоловік має велику любов тільки до себе, треба подарувати йому ідею “шляхетного лицаря”. Можливо, це буде його поблажливість, але шанси на любов до усиновленої дитини все таки є. Для закріплення успіху необхідно знайти хоч якусь схожість у зовнішності чоловіка з усиновленою дитиною. Такому чоловіку буде приємно бачити щось своє у дитині-сироті. Після закріплення образу “шляхетного лицаря” треба додати ще образ “рятівника”.

Генна причина. Образ найкращого у світі батька

Чоловік - власник усього: дружини, дітей, майна. Тому, як дбайливий хазяїн, він нервується щодо збитків від іншої дитини. Його мозок малюватиме страшні картинки: “Виросте, стане наркоманом, винесе усі речі з хати, а нас вижене на вулицю”. Розмови про те, що цього не може бути, не допоможуть.

Що робити? Спробуйте обговорити усі ймовірні ризики. Наприклад, яка цінність його машини буде через 12-16 років? Яка існує загроза грошовим заощадженням у банку. Взагалі дуже детально і конкретно порахуйте цифри ризиків. Пригадайте приклади, коли власні діти у сім’ях починали вести асоціальне життя. І головне, треба запевнити - у такого батька, як він, виросте тільки найкраща дитина у світі.

(Далі - у наступних публікаціях)