Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Як вдосконалити процедуру усиновлення, розповіла керівник Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей

17.09.2024

В Україні 17 вересня ми відзначаємо День усиновлення, щоб привернути увагу до дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які чекають на своїх батьків у інтернатних закладах. Цей день є важливим нагадуванням про те, що кожна дитина заслуговує на любов, турботу та сімейне тепло.

За останні роки процес усиновлення в Україні зазнав значних змін і став більш зручним та простим для майбутніх батьків. Зокрема, процедура усиновлення була дещо спрощена, до того ж процес зробили цифровізованим. Утім, попри зусилля та дії держави покращити й спростити процедуру усиновлення, є ще над чим працювати.

Напередодні Дня усиновлення фахівці програми «Сирітству – ні!» поспілкувалися з головою Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей Іриною Туляковою про те, які аспекти процедури всиновлення та влаштування дітей у інші сімейні форми потребують удосконалення.

Керівниця центру зазначила, що спільно з Мінсоцполітики триває робота над модернізацією інформаційно-аналітичної системи «Діти», щоб зробити процес усиновлення прозорішим.

«Наразі люди часто не розуміють, чому їм показують одну дитину, а іншу – ні, виникають сумніви щодо чесності процедури. Щоб це змінити, плануємо створити електронний кабінет для кандидатів в усиновлювачі, де вони зможуть побачити інформацію про себе, про дітей і кількість інших кандидатів у черзі. Це все буде здійснюватися з дотриманням вимог щодо захисту персональних даних і допоможе людям краще розуміти процес», – повідомила Ірина Тулякова.

Крім того, планується змінити систему навчання кандидатів, щоб вони могли бачити графік занять на рік, обирати групи, в тому числі в іншому регіоні, якщо місць немає. Частина лекцій буде переведена в онлайн. Це спростить процес підготовки майбутніх усиновлювачів.

Ірина Тулякова зазначила, що особлива увага приділяється дітям з інвалідністю, з поведінковими особливостями чи зі складним минулим. У планах – запровадити спеціалізіцію прийомних сімей догляду за дітьми з особливими потребами. Також важливим є підвищення соціального забезпечення для таких сімей.

«Ми говоримо про збільшення фінансової підтримки, можливість відпочинку для батьків і введення послуги сімейного помічника, забезпечення якісного соціального супроводу сімей. Особлива увага буде приділятися дітям, що потребують спеціальних умов догляду», – підкреслює Ірина Тулякова.

День усиновлення – це не лише свято, а й заклик до дії. Кожен з нас може зробити свій внесок у покращення життя дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

На думку очільниці Центру, наважитися прийняти дитину в свою родину – це серйозне та відповідальне рішення.

«Якщо ви хоч раз про це замислювались, я бажаю вам таки зробити перший крок, адже коли розділяєш щастя з дитиною, його стає більше. І я бажаю всім, знайти того, з ким розділити щастя та примножити його!», – висловила свої побажання Ірина Тулякова.

Сьогодні українцям доводиться проживати багато горя і смутку, але, якщо ми підтримуємо один одного і розділяємо біль з близькими, пережити його стає значно легше.

«Кожному з нас сьогодні не вистачає тепла, радості, щастя. Не тільки дітям, а й дорослим. Коли ми ділимося щастям з кимось, його стає більше. Саме про це наша кампанія», – підкреслила голова Координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей.

З Днем усиновлення привітали всіх усиновлювачів та прийомних батьків Голова Національної соціальної сервісної служби України Василь Луцик та представниця Уповноваженого з прав дитини Ірина Суслова, висловивши їм усім велику подяку за ту любов і турботу, яку вони віддають дітям.

З 2007 року Фонд Ріната Ахметова активно працює над профілактикою сирітства, зробивши за цей час значний внесок у популяризацію сімейних форм виховання дітей-сиріт і дітей, які залишилися без піклування батьків, і ставши лідером національного усиновлення в Україні. Про вклад Фонду читайте тут.