Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Як проходить перевірка якості продуктів від Штабу Ахметова?

16.11.2015

Штаб Ріната Ахметова забезпечує контроль якості видаваних продуктів на всіх етапах надання допомоги — від закупівлі до передавання продуктового набору в руки одержувача. За законами України всі продукти, що належать до гуманітарної допомоги, мають бути підтверджені сертифікатами якості та мати запас терміну зберігання.

«За обсягами закупленої продукції Штаб Ріната Ахметова — один із найбільших покупців на продовольчому ринку України. Спочатку було прийнято рішення працювати тільки з українськими виробниками, у яких на місяць ми закуповуємо приблизно 5,5 тисяч тонн. Наш основний принцип при закупівлі продуктів — це співвідношення «ціна-якість-репутація виробника». Ми закуповуємо дуже великі обсяги, і за певними видами продуктів забезпечуємо повний товарообіг деяких заводів. Водночас Штаб контролює якість і несе відповідальність за кожен видаваний набір виживання», — розповів директор Штабу Олександр Вишняков.

За 1,5 року роботи Штаб із нуля збудував один великий механізм надання допомоги — закупівлі продуктів, зберігання їх у розподільчому центрі у Дніпропетровську, доставляння в логістичні центри Штабу в Донецьку й Маріуполі, організації видавання наборів виживання. Щомісяця продуктові набори отримують 500 тисяч людей.

Перевірка якості допомоги від Гуманітарного штабу проходить у 5 етапів:

1. Перевірка під час доставляння від постачальника

Вся закуповувана продукція доставляється в розподільний центр у Дніпропетровську. Під час приймання нової партії перевіряється наявність сертифікатів якості, збереження пакування й терміни придатності продукту. У разі надання неякісного продукту постачальник несе відповідальність, і зобов’язаний повністю замінити товар.

2. Перевірка в незалежній лабораторії

Кожен продукт із набору проходить перевірку якості в незалежній лабораторії: органолептичну (показники смаку, запаху, консистенції, кольору, відсутності сторонніх домішок) і фізико-технічну (показники ваги продукту та кількості солі в ньому). Після проходження експертизи Штаб отримує завірений протокол із результатами дослідження.

3. Перевірка на складах Штабу в Донецьку та Маріуполі

Волонтери логістичних центрів у Донецьку й Маріуполі перевіряють продукти під час розвантаження автоколон: відповідність температурного режиму в машинах і якість упаковки продуктів. У складських приміщеннях центрів дотримуються всі санітарні норми і правила зонування, продукція зберігається з дотриманням температурного режиму й рівня вологості.

4. Перевірка продуктів під час стикерування та фасування

Процедури виконують під час безпосереднього збирання продуктового пакету в логістичних центрах. Волонтери маркують кожну одиницю продукту спеціальним стикером «Гуманітарна допомога. Не для продажу», водночас ще раз перевіряючи продукцію.

5. Моніторінг відгуків одержувачів: гаряча лінія, соцмережі, інтернет

Гаряча лінія Штабу. Люди залишають пропозиції щодо поліпшення роботи Штабу, пунктів видавання та відгуки про набори. Співробітники Штабу обробляють кожен відгук і усувають проблеми. Також оператори гарячої лінії обдзвонюють приблизно 5000 одержувачів допомоги на місяць, щоб отримати зворотній зв’язок про роботу.

Соціальні мережі та інтернет. Співробітники Штабу відстежують коментарі та відгуки користувачів із метою отримання зворотного зв’язку про якість продуктів