Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Караван добра: шість років тому Фонд Ріната Ахметова відправив на Донбас першу автоколону з гуманітарною допомогою

22.08.2020

22 серпня 2014 року з Дніпропетровська до Маріуполя виїхала автоколона. 60 фур везли на Донбас усе, чого потребували мирні жителі в зоні збройного конфлікту. Їжа, дитячі набори, засоби гігієни... Це була перша автоколона з гуманітарною допомогою, доставлена на Донбас. Відправник – Фонд Ріната Ахметова. Так з'явився проєкт «Допомога населенню». Так починалася історія найбільшої програми Фонду – Гуманітарного Штабу Ріната Ахметова.

З того часу гуманітарна допомога населенню Донбасу стала регулярною, її щомісяця отримували тисячі мирних жителів, які проживають у прифронтовій зоні.

У Маріуполі працював найбільший логістичний центр Гуманітарного Штабу Ріната Ахметова. Допомога відправлялася у понад 100 населених пунктів «сірої зони». У віддалені села, міста і селища допомогу доставляли мобільні бригади видачі. Понад п’ять тисяч волонтерів взяли участь у роботі Гуманітарного Штабу. Це водії фур з продуктами і маршруток, що вивозили людей з пекла. Це фасувальники, оператори гарячої лінії, психологи.

– Фонд став другом нашої сім'ї. Спасибі Рінату Леонідовичу за постійну підтримку, – сказала багатодітна мама Наталя Андрієнко з Авдіївки. Молодшого сина Ельдара вона народила після початку збройного конфлікту. Наталя каже, що після виходу в декрет виживати стало складно, і допомога Фонду Ріната Ахметова була для неї безцінною. Історія родини Андрієнків – одна з мільйона. Мільйона людей, яким допоміг Штаб.

За шість років роботи Гуманітарного Штабу Ріната Ахметова на Донбас було відправлено:

∙ 329 автоколон,

∙ 6720 машин,

∙ 134,4 тисячі тонн продуктів.

Загалом за роки конфлікту Фонд Ріната Ахметова видав мешканцям Донбасу 12,5 мільйонів наборів виживання.

– Для кожної людини, якій Фонд надавав допомогу, вона була умовою виживання. Гуманітарний Штаб Ріната Ахметова врятував понад мільйон життів і фактично попередив гуманітарну катастрофу на Донбасі. Що важливо – разом із допомогою Фонд приносив людям надію. Завдяки цій підтримці люди знали, що їх не залишили на одинці з бідою. Це та допомога, яка давала кожному силу і точку опори, – сказала Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду Ріната Ахметова.