Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Як допомогти дитині в умовах збройного конфлікту? Рекомендації для батьків

14.04.2016

Психологи Гуманітарного штабу Ріната Ахметова підготували методичний посібник і навчальні відео для батьків, чиї діти прямо або побічно постраждали від збройного конфлікту на Сході України.

Методичний посібник «Як допомогти дитині в умовах збройного конфлікту?» містить у собі перелік рекомендацій для тимчасово переміщених осіб, жителів непідконтрольної території й «сірої зони», а також сімей військовослужбовців. Для зручності методичка розбита на розділи, у кожному з яких описано можливу симптоматику й надано прості поради, які можуть бути використані батьком щодня для поліпшення психологічного стану дитини.

У трьох опублікованих відео тренер курсу «Травма війни» Штабу Ріната Ахметова, відомий дитячий психолог Олександр Венгер розповів про те, як батьки можуть і повинні допомогти своїй дитині пережити психологічну травму.

На думку експерта, травмованій дитині дуже важливо відчувати емоційну підтримку батьків. Тому вони мають приділяти своєму малюку максимум уваги, спілкуватися, ділитися з ним власними переживаннями. Крім того, батьки необхідно розуміти, що негативна поведінка дитини (агресія, гіперактивність тощо) – «це не прояви її поганого характеру, а прояв її емоційної напруги, її поганого психічного стану». У таких випадках на дитину не можна сильно тиснути та ставити їй додаткові обмеження. Олександр Венгер радить батькам заохочувати в дитині потяг до ігор і творчості, які допоможуть їй виразити свої переживання й почуття.

На думку психолога, батькам необхідно звернутися по допомогу до фахівців, якщо в дитини спостерігаються такі симптоми:

  • виражені порушення сну (труднощі з засинанням, важке пробудження, нічні кошмари);
  • енурез (нетримання сечі);
  • судоми (мимовільне посмикування м’язів);
  • заїкання.

Водночас Олександр Венгер підкреслює, що батькам не варто перешкоджати таким проявам дитини, як «програвання» травмувальної події, постійні розмови про це, страшні малюнки. Все це – спроби дитини самостійно пережити і «відреагувати» свою психологічну травму. Перешкоджати їм не можна. А звертатися до фахівця слід тільки у разі наявності додаткових симптомів, зазначених вище.

Нагадаємо, Гуманітарний штаб Ріната Ахметова цьогоріч продовжить надавати методичну підтримку психологам, проводячи тренінги для підвищення їхньої кваліфікації. За час реалізації проекту «Психологічна допомога дітям» 250 психологів з усієї України пройшли навчання на курсі «Травма війни». Психологічну підтримку отримали 49 тисяч дітей і 6 тисяч дорослих.