Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Виставка унікальних доісторичних тварин відкриється у Львові

17.05.2019

Завтра, 18 травня, святкують Міжнародний день музеїв. Цьогоріч працівники Львівського державного природознавчого музею відзначатимуть своє професійне свято в приємних клопотах – повним ходом йде підготовка до виставки «Льодовиковий період: Повернення мамонта до Львова», яка відкриється 26 червня. Глядачам будуть представлені унікальні експонати – доісторичні мамонт і шерстистий носоріг. Понад 20 років вони були недоступні для публіки. У 2012 році Фонд Ріната Ахметова виділив грант, на кошти якого була проведена реставрація цінних музейних об’єктів.

Тепер наші сучасники знов можуть дізнатися історію експонатів, про які на початку XX століття говорив увесь світ. У 1907 році провідні газети Європи вийшли з гучними заголовками: «Знайдено чудовисько з минулого!», «Несподівана знахідка в шахті», «Прикарпатський монстр». Десятки журналістів і палеонтологів з усього світу поспішили в село Старуня Івано-Франківської області після того, як в озокеритній шахті були знайдені предобре збережені останки мамонта. Трохи пізніше тут знайшли ще одну тварину – шерстистого носорога.

Обидві знахідки пролежали під землею приблизно 10 тисяч років, озокерит та інші нафтопродукти законсервували їхні останки – зупинили процеси розкладання. Збереглися не лише кістки та зуби, але й м’які тканини тварин.

– Наш мамонт так добре зберігся, що робітники, які виявили знахідку в шахті, порізали його шкуру собі на черевики, розтягли по домівках, на взуття. Тому вченим, коли вони з’ясували, що це за знахідка, треба було відбирати шматки його шкури у мешканців села через суд, – розповів Андрій Бокотей, завідувач наукового відділу Державного природознавчого музею.

Шерстистий носоріг зберігся ще краще.

– Цей вид, як і мамонти, вимер. Але якщо скелетів мамонтів у світі доволі багато, то останки шерстистих носорогів, знайдених не у вічній мерзлоті, представлені лише у двох музеях світу, тому ця виставка викликає інтерес і в науковому середовищі, – зазначила Наталія Дзюбенко, завідувачка відділу прикладної музеології Державного природознавчого музею НАН України.

За 110 років унікальні експонати, попри дбайливе зберігання, неабияк зносилися. Був ризик згодом втратити їх назавжди. На допомогу прийшов Фонд Ріната Ахметова з проектом «Динамічний музей», у межах якого проводився конкурс грантів. Природознавчий музей зі Львова переміг у ньому, отримав підтримку Ріната Ахметова й у 2013 році почав реставрацію тіл мамонта та шерстистого носорога.

Фонд Ріната Ахметова продовжує допомагати музею. Спільними зусиллями йде підготовка до довгоочікуваного відкриття експозиції «Льодовиковий період: Повернення мамонта до Львова».

Наразі завершується монтаж експозиції, що складається з трьох основних залів і двох освітніх зон. Тут відкриється школа Льодовикового періоду. Головними «зірками» нової виставки стануть не тільки мамонт і носоріг, а й стародавня людина-кроманьйонець; також буде представлений макет доісторичного житла. Наймолодші відвідувачі виставки дізнаються про життя її героїв із мультфільму, створеного спеціально для експозиції. Дорослі зможуть ознайомитися з безліччю цікавих фактів про Льодовиковий період, користуючись спеціальними інтерактивними станціями.

– Одне з головних завдань проекту «Динамічний музей» Фонду Ріната Ахметова – повернути в музейний простір глядачів. Фахівці Львівського природознавчого музею розробили дорожню карту змін, які могли б зробити їх цікавими сучасній аудиторії. Фонд підтримав цю програму та повністю виконав свої зобов’язання. Крім реставрації доісторичних тварин, Львівський музей був обладнаний сучасними мультимедійними технологіями, а його працівники пройшли навчання і стажування в найкращих музеях світу. Крім того, у будівлі встановлено новий ліфт – для зручності людей з інвалідністю. Тепер музей зможе скласти конкуренцію з індустрією розваг і утриматися на культурній карті України, – сказала Тетяна Кухоцька, директор із розвитку проектів Фонду Ріната Ахметова.