Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Вилікували дитину від смертельної хвороби

19.07.2017

До 12-річчя Фонду Ріната Ахметова ми публікуємо історії, присвячені діяльності Фонду й нашим масштабним програмам і проектам – Гуманітарний штаб, «Сирітству – ні!», «Адресна допомога», «Рак виліковний», «Динамічний музей», «Зупинимо туберкульоз в Україні» й багатьом іншим. Це історії дітей та дорослих, які опинилися в складній ситуації й отримали підтримку Фонду, яка допомогла їм витримати й подолати випробування.

«Здорове серце» – проект, спрямований на надання допомоги дітям із вадою серця. Географія допомоги – Донецька, Луганська, Запорізька та Харківська області.

Сім’я Півенів із Донецької області дізналася про хворобу сина, коли самі батьки потребували медичної допомоги. Три роки тому, під час обстеження батька, вирішили перевірити й дитину.

«У чоловіка була велика проблема із серцем. Йому міняли аортальний клапан. Просто були в Донецьку на обстеженні і випадково вирішили перевірити й малюка. Лікарі виявили в нього вроджену ваду серця», – згадує Ольга Півень.

Але вчасно зробити операцію не вийшло. Лікарі заспокоювали батьків, говорили, що стан хлопчика некритичний, з хірургічним втручанням можна почекати. Однак Дімі періодично ставало погано. З невтішним діагнозом дитина прожила більш ніж три роки, оскільки в батьків коштів на лікування не було.

«Не було можливості прооперувати дитину, – розповідає Ольга. – Я інвалід, на групі з неврології. Чоловік теж після перенесеної операції на інвалідності. Ми зараз на низькооплачуваній роботі».

Під час чергового відвідування лікарні з дитиною, лікарі розповіли Ользі про проект «Здорове серце» Гуманітарного штабу Ріната Ахметова. Жінка відразу ж зателефонувала на гарячу лінію. Наступного ранку вона подала заявку, а вже ввечері їй передзвонили працівники Гуманітарного штабу й підтвердили надання допомоги.

Дитину прооперували якнайшвидше. Унікальність операції полягає в тому, що вона практично не залишає слідів на тілі, а терміни післяопераційного відновлення – мінімальні. Вживили оклюдер-імплантат, який перекрив отвір у серцевому перегородці.

«Мені через ногу вводили зонд, лікар сказав, що поставили пружинку на те місце, де була дірочка», – розповідає 10-річний Діма Півень.

«Дитина перебувала невеликий час у реанімації під наглядом, – говорить Дмитро Гарбуз, лікар-педіатр консультативно-діагностичного відділення для дітей «Інституту серця». – Аналізи добрі, огляд теж нічого не виявив патологічного».

Хлопчика виписали в лічені дні, його життя більше нічого не загрожує, кажуть лікарі.

«Ось живеш і думаєш, нічого не буває безплатно, а виявляється, буває. Є добрі люди, які відгукуються на наш крик про допомогу. Спасибі величезне Рінату Леонідовичу, тому що він робить велику справу. Діти – це наше майбутнє», – розповідає Ольга Півень.

За час реалізації проекту було успішно прооперовано 13 дітей.

«Проект стартував у лютому 2017 року Донецькій і Луганській областях. У квітні 2017 року його географію було розширено ще на 2 області – Запорізьку й Харківську. Допомога Штабу Ріната Ахметова можуть отримати діти віком до 18 років», – розповідає керівник програми «Адресна допомога» Ігор Хаджинов.