Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Всі, кому відомо про порушення прав дитини, мають негайно інформувати відповідальні органи влади

26.06.2012


З 28 червня починається стаж роботи 12 тисяч соціальних працівників, які зобов’язані надавати допомогу сім’ї, котра опинилася у складних життєвих обставинах. Про це розповів Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко в інтерв’ю  радіо «Свободі».
 
 Соціальні уповноважені працюватимутьускладі центрів соціальних служб сім’ї, дітей і молоді. Робота не починається з нуля, адже до цього в штаті діяло 4 тисячі спеціалістів, та цих кадрів не вистачало для вирішення всіх проблем.

 «Сьогодні з’являються руки і ноги, які зможуть якісно виконати законодавство, зокрема, статтю 5 Сімейного кодексу про допомогу сім’ї у виконанні батьківських обов’язків. І це теж є обов’язок держави, про який чомусь держава на якийсь час просто забула. У нас законодавство не гірше, ніж в інших європейських країнах. Проблема тільки в тому, що значна частина позицій просто не виконується», – зазначив Ю. Павленко.

 Він підкреслив істотні зміни у вирішення соціальних проблем сім’ї: не карати, а допомагати родині у соціальній адаптації. Нові фахівці в першу чергу виступатимуть помічниками сім’ї, як соціально уповноважені, а не державні службовці.

Звичайно, захист прав дитини у сім’ї, збереження цілісності родини та позбавлення батьківства в разі загрози здоров’ю та життю дитини – дуже тонкі межі. Якщо дитина зазнає психологічних образ, фізичних покарань від батьків, вітчима чи мачухи, потрібно виявити причини, чому це сталося і не допустити цього у майбутньому. Соціальний уповноважений, на переконання дитячого омбудсмену, має бути висококваліфікованою людиною, і що важливо, людиною з великим серцем.

Соціальний супровід, психологічна допомога, реабілітаційна допомога, допомога по виправленню, якщо батьки наприклад, вживають алкоголь чи наркотики – основні напрями роботи для нових соціальних уповноважених.

Всі, хто спілкується з дитиною – вчителі, лікарі, сусіди – мають не стояти осторонь явної проблеми, а інформувати відповідальні органи влади. У кожному районі є служби у справах дітей і центри соціальних служб сім’ї, дітей та молоді, є національна «гаряча лінія» з питань насильства та захисту прав дітей: 0-800-500-335 та телефон Уповноваженого Президента України з прав дитини: (044) 255-78-03 та номер 102 ніхто не відміняв.

Через велику кількість звернень щодо захисту прав дітей, до кінця 2012 року в Україні створять окрему гарячу лінію, адже почути, вислухати і допомогти потрібно кожній дитині.

Актуальне питання допомоги найбільш уразливим категоріям: дітям-сиротам, дітям без батьківського піклування або дітям з особливими потребами. Потрібно вивести цих хлопчиків і дівчаток у суспільство, щоб вони вчилися у звичайних школах, а не за зачиненими дверима інтернатів.

Оперативного вирішення потребують матеріальні права дитини. Тобто, в яких умовах вона мешкає чи вчиться, як її лікують, щоб не допустити втрати нею здоров’я, на яких ліжках вона в лікарні лікується.

«Досвід моїх колег показує, що чим більше проблем ти вирішив, чим більше ти зробив позитивних змін, тим більше їх з’являється. І це добре. Тому що багато особливо нематеріальних проблем і нематеріальних порушень прав дитини ми сьогодні навіть не бачимо… Кожен день з’являється нова і нова проблема, яка вчора ще такою не була, не тому що її не було, а тому що ми про неї не знали, що це є право дитини, яке ми зобов’язані поважати», – ділиться Ю. Павленко.