Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Всесвітній день здоров'я: Гуманітарний штаб допомагає рятувати дитячі серця

07.04.2018

7 квітня – Всесвітній день здоров'я. Цього року він проходить під гаслом «Здоров'я для всіх», оскільки доступність медицини – основоположний принцип Всесвітньої організації охорони здоров'я, яка заснувала це свято.

«Ніхто не має робити вибір між смертю і фінансовими труднощами. Ніхто не має вибирати між їжею і ліками», – заявив генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус, пояснюючи девіз 2018 року.

Приблизно чотири мільйони жителів Донбасу сьогодні потребують медичної допомоги, але не мають до неї доступу. У них взагалі нема вибору між їжею і лікуванням. Понад мільйон людей на сході України постійно недоїдають. Вони намагаються вижити. Уже четвертий рік цим людям допомагає Гуманітарний штаб Ріната Ахметова.

Штаб регулярно доставляє в «сіру зону» продуктові набори – їх вже видано понад 12 мільйонів. Постачає тяжкохворих дітей життєво потрібними ліками. Допомагає в проведенні термінових операцій, рятує і реабілітує поранених дітей.

Завдяки такій підтримці багато дітей змогло повернутися до повноцінного життя. Приблизно 11 тисяч людей отримали адресну допомогу Штабу на лікування, з них 5 тисяч – це діти, чиї життя вдалося врятувати.

Один із них – однорічний Костя з Маріуполя. У малюка виявили вроджену ваду серця. Лікарі сказали, що без операції він не виживе. А вартість імпланта-оклюдера, який закриває ваду серця, перевищує дохід сім'ї в 66 разів.

«Це жах, це не кожному до снаги. Я в шоці була! У мене нема можливості їх назбирати», – розповідає Світлана, мама Кості.

Тоді сім'я звернулася до Штабу, де і надали допомогу на операцію, яку провели в одній із найкращих кардіологічних клінік країни – Інституті Амосова. Тепер Микита здоровий, росте, нормально розвивається і тішить батьків.

«Без операції, без цієї допомоги мого синочка не було б на світі. Спасибі, Рінате Ахметов, що дали життя моїй дитині», – сказала Світлана, мама малюка.

Одужання стало можливим завдяки програмі «Здорове серце», за якою допомогу на операції на серці отримали вже 40 дітей. Всього за час роботи Гуманітарного штабу Ріната Ахметова врятовано життя понад мільйона людей.