Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Усиновити дитину з ВІЛ

01.12.2016

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Ця дата є нагадуванням про необхідність зупинити поширення епідемії й розширити обмін інформацією щодо ВІЛ/СНІД.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) опублікувала останні оцінки, згідно з якими 40% людей із ВІЛ (більш ніж 14 мільйонів жителів Землі) не знають про те, що вони інфіковані. Станом на кінець 2015 року, ВООЗ оцінює число ВІЛ-інфікованих у світі приблизно у 36,7 мільйонів осіб. В Україні офіційно зареєстровано 293 739 ВІЛ-інфікованих (з 2014 року – без урахування Криму та непідконтрольних Україні територій).

Сьогодні заходи профілактики зараження ВІЛ відомі всім, але неправильні уявлення про сам вірус і наслідки зараження продовжують плодити міфи й ускладнювати життя інфікованих людей. Особливо сильно страждають від цієї стигми діти. І подвійно – покинуті діти: у сиріт із таким діагнозом менше шансів потрапити в сім’ю.

Роботу з подолання негативного ставлення суспільства до людей, що живуть із ВІЛ-статусом, не можна припиняти ніколи. У цьому переконалися прийомні мами Людмила Панчоха і Віра Рассохабатьки-вихователі Світлана і Євген Ісаєви, що не побоялися взяти дітей із таким статусом.

«1992 року мені самому діагностували ВІЛ. Я воюю з хибними уявленнями про ВІЛ-позитивних вже 25 років. За цей час одружився, народилося двоє дітей. Ні дружині, ні дітям вірус не передався. Крім того, ми взяли на виховання 8 прийомних дітлахів із підтвердженим статусом ВІЛ. Вирішили своїм прикладом довести всім, що такі діти не несуть загрози оточуючим. Ми не перестаємо пояснювати оточуючим, що ВІЛ-статус не спричинює якогось особливого режиму дня, протипоказань у харчуванні, і вже тим більше не потрібно жодних запобіжних заходів. ВІЛ повітрям не передається», – розповів кореспонденту порталу Фонду Ріната Ахметова «Сирітству – ні! »Євген Ісаєв, голова ДБСТ.

На портал Фонду «Сирітству – ні!» останнім часом дедалі частіше звертаються потенційні батьки по консультацію щодо можливого влаштування в сім’ю дітей, які мають статус ВІЛ. У День боротьби зі СНІДом експерти Фонду нагадують про те, що потрібно знати про ВІЛ:

1.ВІЛ-інфекцією не можна заразитися в побуті. Тобто під час кашлю та чхання, а також через рукостискання та обійми з ВІЛ-позитивним людиною –неушкоджена шкіра слугує надійним бар’єром для вірусу. Крім того, вірус дуже швидко руйнується в зовнішньому середовищі. Тому ВІЛ не передається через рушник, одяг, постільну білизну, посуд.

2.Ризику заразитися інфекцією через слину, піт і сльози немає. Вірус дійсно може перебувати в цих біологічних рідинах, проте кількість його в них невелика. Наприклад, щоб доза вірусу в слині стала достатньою для інфікування, необхідно три літри слини, якщо слина буде з домішкою крові – то десять мілілітрів. Якщо говорити про піт, то для зараження потрібна ціла ванна поту, у разі сліз – цілий басейн.

3.ВІЛ не можна заразитися в басейні, сауні або через ванну. Як ми вже говорили раніше, ВІЛ дуже нестійкий у зовнішньому середовищі і швидко руйнується, тому такими способами заразитися ВІЛ також неможливо.

4.У всьому світі діти, інфіковані ВІЛ, відвідують звичайні школи й дитячі садки. Їх не ізолюють від здорових дітей.

5.Вагітна жінка, інфікована ВІЛ, може заразити свою дитину. Однак за сучасного розвитку медицини правильне лікування вагітної жінки знижує ризик передати ВІЛ дитині до 2–3%.

6.ВІЛ-інфекція – не смертельний вирок. Досі не було зафіксовано жодного випадку «зцілення» від ВІЛ. Але це не означає, що ВІЛ-інфекцію взагалі не можна лікувати. З 1996 року є ефективний засіб лікування ВІЛ-інфекції – комбінована противірусна терапія, яка пригнічує розмноження ВІЛ в організмі. Мета терапії – зупинити розвиток ВІЛ-інфекції й не допустити, щоб у людини розвинувся СНІД. Терапію проти ВІЛ потрібно приймати ПОСТІЙНО. Багатьом людям із ВІЛ починати терапію ще рано – їхня імунна система поки сама справляється з вірусом, але на стадії СНІДу може бути вже пізно. Тому так важливо, щоб ВІЛ було знайдено в людини вчасно.