Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ВООЗ закликає країни нарощувати темпи ліквідації туберкульозу

28.05.2015

В останні роки були досягнуті значні успіхи в області боротьби з туберкульозом, що дозволило врятувати життя 37 мільйонів чоловік, проте багато що ще належить зробити. У 2013 році було зареєстровано 9 мільйонів нових випадків захворювання на туберкульоз, у тому числі майже 500 000 випадків захворювання на туберкульоз з множинною лікарською стійкістю, особливо важко піддається лікуванню. За оцінками, щороку від туберкульозу раніше вмирає близько 1,5 мільйона чоловік.

Захворювання нерідко має катастрофічні економічні наслідки для сімей, приводячи до скорочення їх щорічних доходів у середньому на 50%, що поглиблює існуючу нерівність.

«Це питання соціальної справедливості, що має найважливіше значення для досягнення нашої мети щодо забезпечення загального охоплення медико-санітарними послугами. Кожен чоловік, кожна жінка і кожна дитина, хворі на туберкульоз, повинні мати безперешкодним рівноправним доступом до інноваційних засобів і послуг, необхідних для оперативної діагностики, лікування і догляду», — заявила Генеральний директор ВООЗ д-р Маргарет Чен.

У новій стратегії поставлені амбітні завдання

У стратегії ВООЗ з ліквідації туберкульозу, прийнятої урядами країн на сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я в минулому році, були визначені три ключових напрямки діяльності: комплексне надання допомоги хворим на туберкульоз з особливою увагою до потреб пацієнтів та профілактичні заходи для всіх нужденних, включаючи дітей; рішуча політика і системи, орієнтовані на надання підтримки; інтенсифікація наукових досліджень та інноваційних розробок.

У стратегії поставлено амбітне завдання по скороченню числа випадків смерті від туберкульозу на 95% і скорочення числа випадків захворювання на 90% до 2030 року. На найближчі п'ять років (до 2020 року) поставлена важлива проміжна завдання: ліквідація катастрофічних економічних витрат для хворих на туберкульоз і членів їх сімей. Для виконання цього завдання потрібно зробити лікування менш дорогим і забезпечити наявність фінансових механізмів соціального захисту для зниження медичних і немедичних витрат, а також компенсації втраченого доходу.

Поточний 2015 рік розглядається як критично важливий етап у справі адаптації і реалізації стратегії в країнах. Для успішної реалізації стратегії потрібні колективні зусилля всього світового співтовариства в сфері боротьби з туберкульозом, спрямовані на формування альянсів та мобілізацію ресурсів.

«Успіхи в боротьбі з туберкульозом були досягнуті ціною великих зусиль. Для повної ліквідації епідемії ці зусилля необхідно нарощувати, — говорить д-р Ерік Гусби (Eric Goosby), який у січні цього року був призначений на посаду Спеціального посланника ООН з питань туберкульозу. — Стратегія ліквідації туберкульозу є новим джерелом надії для мільйонів людей, які страждають і вмирають від цього хвороби щороку. Настав час об'єднати зусилля для побудови світу, вільного від туберкульозу».

У стратегію включені питання боротьби з туберкульозом серед уразливих груп населення, в тому числі людей з подвійною інфекцією ВІЛ та туберкульозу. За оцінками, в 2013 році в світі проживало 1,1 мільйона осіб з подвійною інфекцією, з яких померло 360 000 осіб.

Необхідно мобілізувати додаткові кошти для ліквідації туберкульозу

Для успішного руху до ліквідації глобальної епідемії туберкульозу також необхідно заповнити хронічні прогалини у фінансуванні відповідних заходів. Надзвичайно важливо віднайти додаткові фінансові ресурси на суму 2 мільярди доларів США на проведення заходів з лікування туберкульозу та на суму 1,39 мільярда доларів США для підтримки наукових досліджень. Прискорення дослідницької діяльності та інновацій в галузі фундаментальної науки, нових засобів діагностики, лікарських препаратів і вакцин, а також методів їх якнайшвидшого впровадження, є вкрай необхідним для того, щоб переломити динаміку епідемії і виконати глобальні завдання.

«Необхідно використовувати Всесвітній день боротьби з туберкульозом, щоб інформувати максимально широке коло людей про роботу з ліквідації епідемії і залучити їх до цієї діяльності, — говорить д-р Маріо Равільоне (Mario Raviglione), директор Глобальної програми ВООЗ по боротьбі з туберкульозом. — Ми повинні взаємодіяти з тими, хто займається інноваційними розробками в області охорони здоров'я і розвитку, з представниками громадянського суспільства і приватного сектору для того, щоб позбавити людство від тягаря цього піддається профілактиці захворювання».

Нарощування темпів адаптації та здійснення стратегії з ліквідації туберкульозу вже почалося. В минулому році була розроблена програма дій по ліквідації туберкульозу в країнах з низькою захворюваністю. На регіональному рівні ведеться підготовка планів надання підтримки країнам, і міністерства охорони здоров'я країн вже працюють над приведенням національних планів у відповідність зі стратегією та її основними проміжними цільовими показниками. 

За інформацією ВООЗ (http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2015/end-tb/ru/)