Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ВООЗ: Нові протитуберкульозні препарати для Білорусі

12.11.2013

У Республіці Білорусь на базі Республіканського науково-практичного центру пульмонології і фтизіатрії відбувся семінар на тему «Готовність до введення нових протитуберкульозних препаратів у схемах лікування туберкульозу з множинною лікарською стійкістю (МЛС-ТБ) в Республіці Білорусь». Семінар був організований ВООЗ за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Учасники мали можливість обговорити майбутню появу нових протитуберкульозних препаратів для лікування лікарсько-стійких форм туберкульозу.

У семінарі взяли участь фахівці ВООЗ д-р Крістіан Ліндхардт (ChristianLindhardt) і д-р Денніс Фальзон (Dennis Falzon), а також фахівці з Міністерства охорони здоров'я, національної протитуберкульозної програми, Національного центру з фармакологічного нагляду та Програми розвитку Організації Об'єднаних Націй (ПРООН).

Через сорок років після введення в лікувальний курс останнього протитуберкульозного препарату, перший з нових протитуберкульозних препаратів – bedaquiline – був офіційно зареєстрований Адміністрацією США з контролю за продуктами харчування та ліками в кінці 2012 року. Новий зареєстрований протитуберкульозний препарат буде додано до стандартної схеми лікування хворих МЛС-ТБ. ВООЗ нещодавно опублікувала проміжні директивні вказівки «Використання bedaquiline при лікуванні туберкульозу з множинною лікарською стійкістю».

 

Пілотна схема може зробити нові ліки доступними

Однією з можливостей для Білорусі є отримання доступу до нового протитуберкульозного препарату в рамках пілотної схеми резервного використання bedaquiline для пацієнтів із важкими формами стійкості до протитуберкульозних препаратів. ВООЗ готова надати технічну допомогу в розробці протоколу для впровадження bedaquiline в Білорусі та уважно відстежувати результати пілотування.

Нещодавні результати дослідження лікарської стійкості в Білорусі показали, що 32% нових випадків ТБ мали форму МЛС-ТБ. Таку ж форму мали 75% пацієнтів, які раніше лікувалися від туберкульозу. Європейське бюро ВООЗ надає технічну допомогу Міністерству охорони здоров'я Білорусі та національній програмі боротьби з туберкульозом за фінансової підтримки гранту USAID «Посилення стратегії боротьби з туберкульозом СТОП ТБ в Республіці Білорусь на 2010-2013 роки».

Джерело: ВООЗ