Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Відбулося відкриття конференц-залу в обласній протитуберкульозній лікарні Донецька за сприяння Благодійного Фонду «Розвиток України»

14.02.2008

12 лютого 2008 року об 11:00 у Донецькій обласній протитуберкульозній лікарні відбулося урочисте відкриття конференц-залу після ремонту, здійсненого за технічного сприяння Благодійного Фонду «Розвиток України».

На відкритті був присутній Директор БФ «Розвиток України» Анатолій Заболотний. У заході взяли участь керівники обласної протитуберкульозної лікарні, представники Донецької обласної державної адміністрації, співробітники кафедри фтизіатрії й пульмонології  Донецького Національного Медичного Університету, лікарі-фтизіатри протитуберкульозних установ області, а також менеджери «Програми подолання епідемії туберкульозу в Донецькій області на 2007-2011 роки» Денис Денисенко, Олена Нещерет, Ірина Сошенко, Володимир Мозговий.

Фінансування ремонту проводилося разом з Обласною державною адміністрацією в рамках указаної програми. Обсяг фінансування з боку Фонду склав 154 868, 96 грн.

На вказану суму БФ придбав:

Найменування Грн.
1. Жалюзі 3505,96
2. Трибуна й стіл 2500,00
3. Крісла 68193,00
4. Дошка 1490,00
5. Техніка 79180,00
Разом   154868,96

 

Виступаючи з вітальним словом, Анатолій Заболотний розповів, чому БФ «Розвиток України» вирішив зайнятися вирішенням настільки важкої проблеми як туберкульоз:

«Насамперед, тому що це була особиста ініціатива Ріната Леонідовича Ахметова. Для країн колишнього Радянського Союзу, це майже унікальний випадок, коли великий бізнес береться за розв'язання цієї проблеми. Багато хто знає, що є більш модні, розкручені теми, у які великий бізнес із задоволенням вкладає кошти. Туберкульозом практично ніхто не займається. Ми прийняли рішення, що ми не просто візьмемо участь у вирішенні цієї проблеми; ми повинні прийняти відповідальність за те, щоб перелом, принаймні, у Донецькій області, відбувся. Ми розуміємо, що не можна замкнутися тільки в одній області, але створити унікальний проект для вирішення проблеми необхідно. Я хочу подякувати за розуміння, за політичну волю керівництву області, тому що туберкульоз - це державна проблема. Для того, щоб був правильний підхід до вирішення цього завдання, і була продемонстрована ця воля, була прийнята детальна, дуже конкретна, 5-літня регіональна програма. Хочу висловити подяку Анатолію Михайловичу Близнюку й Владимиру Івановичу Логвиненку, вони входять до опікунської ради, разом із нами курирують цю програму, як курирує її Рінат Леонідович особисто».

У свою чергу Лідія Олексіївна Блакитна, заступник начальника управління охорони здоров'я Донецької ОДА, сказала про те, що: «Велику роль у цьому процесі відіграють ЗМІ, які є нашими помічниками, вони просуваю наші ідеї, готують громадськість до інших підходів».

Вказали на вагомість цієї події також представники Донецького національного медичного університету ім. М. Горького. Зокрема, Борис Борисович Івнев, декан першого медичного факультету, і Світлана Михайлівна Лепшина, завідувачка кафедри фтизіатрії й пульмонології.

«Сьогодні чудовий день. Ми сьогодні знаходимося в прекрасному конференц-залі, аудиторії, ну а для нас - співробітників медичного університету - це, насамперед лекційний зал. Світлий, просторий, сучасний, із прекрасним обладнанням. Як декан факультету я неодноразово був на кафедрі під час ремонту й навіч бачив перетворення. Ви й зараз на слайдах бачите, як разюче змінився вигляд залу. І від імені ректорату нашого національного медичного університету я хочу, насамперед, подякувати фонду «Розвиток України» за цю велику добру вагому справу, що, на мій погляд, повністю відповідає тій основній місії фонду, тій меті, що заявлена вами - це усунути причини соціальних проблем українського суспільства. І, на мій погляд,  внесок в освіту, науку, охорону здоров'я - це базис країни. І це цілком довгострокові інвестиції в майбутнє держави. Ось, на мій погляд, сьогодні тут створене майбутнє», - підкреслив І. Івнев.

«Сьогодні в нас особливий день у нашій біографії. Відчуття таке, начебто б у нас у всіх сьогодні день народження. Тому що ми цього чекали всі з великим нетерпінням: і кафедральні, і лікарняні працівники й обласні фахівці, і всі, хто працює в нас у регіонах. Безумовно, для нас як для кафедральних працівників цей зал має величезне значення, тому що все життя наше проходить тут», - сказала у своєму виступі С. Лепшина.

Своїми враженнями також поділилися лікарі-фтизіатри області:

«Враження колосальні. У такій аудиторії приємно працювати й приємно, що про нас не забувають. Туберкульозу почали приділяти багато уваги. Багато виділяється коштів. Я вважаю, що він того заслуговує. Що ним потрібно займатися» - зазначила головний лікар районного Волноваського протитуберкульозного диспансеру Строганова Наталя Михайлівна.

«Найголовніше, що в цій аудиторії відчувається не тільки тепло світла, але й справжнє тепло, якого завжди тут не вистачало. Я закінчила Донецький медичний інститут і тут ось навчалася, проходила інтернатуру на цій кафедрі. Скільки я пам'ятаю, завжди було дуже холодно взимку, ми не знімали пальто, а зараз уже все прекрасно - просто не передати», - розповіла завідувачка відділенням №3 горлівського тубдиспансеру Лемєшева Інна Станіславівна.

Конференц-зал стане частиною Національного навчального центру для фтизіатрів. Він буде використовуватися для проведення лекційних занять для студентів Донецького медичного університету. Також у ньому будуть проводитися семінари й конференції спрямовані на підвищення престижності спеціальності лікаря-фтизіатра.

Інформаційнно:

У 2007 році за програмою подолання туберкульозу в Донецькій області на 2007-2011 роки планувалося виділити 20,8 млн. грн. з обласного бюджету  й 18,5 млн. грн. з бюджету «Фонду Розвиток України». Але програма почала працювати з липня, тому було виділено менше фінансування: 14,2  млн. з обласного бюджету, 8,6 млн.- з бюджету Фонду, 2 млн. - з міських і районних. Цього року з обласного бюджету планують виділити 18 млн. грн. і 20 млн. грн. з бюджету Фонду.

В області відзначається стабілізація захворюваності на туберкульоз. У 2007 фіксується зниження захворюваності всіма формами ТБ на 4,7%. У тому числі серед дітей захворюваність зменшилася на 7,9% , серед підлітків на 18,1%. За станом на 01.01.2008 перебуває на обліку з туберкульозу перебуває 11 тис. осіб, показник 240,9 на 100 тис. Смертність знижена на 1,3% і складає 29,6 на 100 тис.осіб.

Показник відриву від лікування в пацієнтів (пацієнти кидають лікування), що перебувають в інтенсивній фазі лікування, зменшився за минулий рік майже вдвічі, завдяки соціальним пайкам, з 8,4% до 3,6%.