Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Верховна Рада прийняла за основу законопроект про виконання програм Глобального фонду

23.05.2012

Верховна Рада України прийняла за основу законопроект про виконання програм Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією в Україні. Про це повідомляє Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України. Документ (реєстр. №10121) містить: визначення порядку здійснення програм Глобального фонду в Україні та їх координації з боку держави; звільнення від оподаткування та митних зборів операцій та товарів, оплачених за рахунок коштів Фонду; встановлення відповідальності за цільове використання його коштів тощо.

 Згідно із проектом, операції з грантами (субгрантами), що оплачуються за рахунок грантів (субгрантів) Глобального фонду, включаючи придбання (ввезення) товарів, робіт і послуг, звільнятимуться від оподаткування відповідно до податкового законодавства України та від сплати мита згідно із Законом "Про Єдиний митний тариф".

 Законопроект містить також норму, відповідно до якої грант (субгрант), отриманий розпорядником бюджетних коштів, має включатися до спеціального фонду державного або місцевого бюджету і використовуватися з урахуванням положень бюджетного законодавства.

 Передбачається також, що грант (субгрант), отриманий органом державної влади, органом місцевого самоврядування або заснованим ним підприємством, установою чи організацією, спрямовуватиметься згідно з договором про надання гранту та рекомендаціями Глобального фонду на:

-          закупівлю товарів, робіт і послуг;

-          виплату заробітної плати (надбавок до заробітної плати) та/або винагороди працівникам та/або особам, які залучаються до виконання програми Глобального фонду (крім державних службовців), з урахуванням податків та зборів (обов´язкових платежів) і єдиного внеску на загальнообов´язкове державне соціальне страхування, що сплачуються одночасно з виплатою заробітної плати);

-           компенсацію витрат, пов´язаних з відрядженням осіб, залучених до виконання договору про надання гранту (субгранту);

-          покриття адміністративних витрат, пов´язаних з виконанням договору про надання гранту (субгранту);

-          покриття інших витрат, пов´язаних з виконанням договору про надання гранту (субгранту).

Реалізація Закону дозволить Україні отримати економію коштів наданих у рамках грантових угод Глобальним фондом. Це сприятиме здійсненню додаткового фінансування заходів з профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих, хворих на СНІД та туберкульоз.

Законопроект розроблено Державною службою України з питань протидії ВІЛ-інфекції/ СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань за участю зацікавлених міністерств та відомств, а також громадських організацій. Документ було схвалено на засіданні Кабінету Міністрів Украіни 16 січня поточного року.