Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ВАКЦИНАЦІЯ ПРОТИ ТУБЕРКУЛЬОЗУ

28.06.2016

Що таке вакцина БЦЖ?
 
Вакцина БЦЖ - це живі збудники туберкульозу, які після спеціальної обробки, втратили здатність викликати захворювання, але не втратили здатність створювати протитуберкульозний імунітет.
 
 
Історія вакцинації проти туберкульозу

У 1921 р. двоє французьких учених Кальметт і Герен створили єдину на сьогодні протитуберкульозну вакцину. Назву вона одержала від їхніх імен - Bacillum Calmette Gutrin, BCG, а в українській транскрипції - БЦЖ. Над її створенням ученим довелося довго працювати. Перед ними стояло два завдання:

  • зберегти вакцину живою;
  • ослабити бактерії до такої міри, щоб вони не могли викликати захворювання.

З 1923 р. БЦЖ застосовується для вакцинації немовлят у Франції, а згодом і в інших країнах Європи.

Штам БЦЖ в 1925р. був отриманий у Парижі Л.О.Тарасевичем від Кальметта. Він вироблявся в СРСР і дотепер виробляється в Росії.

Мета вакцинації: захистити від важких і розповсюджених форм туберкульозу.
 
Вакцинація від туберкульозу не може захистити від інфікування туберкульозом. Зараз в Україні зареєстрована епідемія ТБ, і кожен може інфікуватися. Особливу небезпеку туберкульоз становить для маленьких дітей.Після вакцинації у дитини формується достатньо сильний імунітет, щоб не допустити тяжкого захворювання після інфікування.

Нажаль, якщо дитина не щеплена від туберкульозу, у неї існує високий ризик розвитку важкої форми туберкульозу, яка можепризвести доінвалідизаціїі навіть смерті.

Лікар рекомендує батькам проведення необхідної вакцинації/ревакцинації, рішення приймають батьки дитини. Саме від рішення батьків залежить, чи буде дитина захищена від туберкульозу в належній мірі.

Які вакцини застосовуються в Україні для вакцинації проти туберкульозу?

Існує 2 різновиди вакцини - БЦЖ і БЦЖ-М. Вакцину БЦЖ використовують для вакцинації здорових новонароджених дітей із вагою не менше 2000 г. БЦЖ-М уводять дітям із вагою менше 2000 г, які мають протипоказання до використання щеплення БЦЖ.

Більш ефективною є звичайна вакцина БЦЖ.

Хто прищеплюється проти туберкульозу в Україні?    

В Україні прищеплюються діти: у пологовому будинку, у перші 3-7 діб після народження і ревакцинуються в 7 років (за умови негативної проби Манту).

Якщо дитина не було щеплена в пологовому будинку, вакцинацію слід провести якомога швидше. До віку 2-х місяців не вимагається проба Манту (якщо в близькому оточенні дитини немає хворих на ТБ). У більш старшому віці проводиться проба Манту, яка визначає вірогідність зараження ТБ. Якщо проба дала негативний результат, то на 3-ю добу після неї проводиться вакцинація БЦЖ (не пізніше 2-х тижнів з моменту виконання проби Манту).

У місці введення вакцини розвивається реакція на вакцину – невеликий запальний горбик. Дитину можна купати. Протягом декількох місяців запалення зникає, на місці утворюється рубчик. За даною реакцією спостерігає дільничний педіатр при кожному огляді дитини.