Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Фонд Ріната Ахметова в Страсбурзі розповів про життя мирних жителів на Донбасі

18.01.2019

На пленарній сесії Європейського парламенту в Страсбурзі Фонд Ріната Ахметова організував унікальну експозицію про мирних жителів Донбасу. Виставка працювала в стінах Європарламенту з 14 до 17 січня включно.

За даними ООН, конфлікт на сході України йде з міжнародних радарів. Однак жителі Донбасу, як і раніше, потребують гуманітарної допомоги. Відразу 6,5 мільйона людей, що становить половину населення Бельгії, були вирвані з мирного життя. У них повністю порушився звичний уклад життя, були розірвані сім’ї, зруйновано житло, загинули знайомі чи близькі. Щоби показати, як сьогодні живуть прості люди на Донбасі, була проведена виставка. За словами директора SCM з міжнародних зв’язків і відносин Джока Мендози-Вілсона, гуманітарна ситуація в регіоні сьогодні залишається складною. Багато людей виживають лише завдяки допомозі Фонду Ріната Ахметова.

«Зараз надія на життя людей на Донбасі приходить разом зі співчуттям, розумінням і гуманітарною допомогою. Уродженець Донбасу Рінат Ахметов, повною мірою відчуваючи біль своїх земляків, розуміючи і співпереживаючи їм із перших днів збройного конфлікту, простягнув руку допомоги. 2014 року під егідою Фонду він створив найбільшу гуманітарну програму в Україні – Гуманітарний штаб. За чотири роки її роботи були врятовані життя мільйона людей з обох боків лінії зіткнення. І кожен день допомога продовжує надходити на Донбас. Потреба в ній залишається вкрай високою. Про це свідчать результати дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології в жовтні-листопаді 2018 року. Так, 92% жителів регіону вважають, що вони потребують гуманітарної допомоги. Насамперед – продуктів і медикаментів. Цю інформацію підтверджують звіти ООН», – розповіла Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду Ріната Ахметова.

85% мешканців регіону стверджують, що не вижили б без допомоги Ріната Ахметова. Ще приблизно 62% громадян України також впевнені, що найбільшу підтримку жителям Донбасу надає саме Фонд. На думку 57% опитаних українців, Фонд Ріната Ахметова запобіг гуманітарній катастрофі на Донбасі.

Виставка – це чорно-білі колажі з фотокниги «Донбас і Мирні», кольорові знімки зруйнованих будинків та їхніх мешканців, відеоролики за участю дітей війни, які пропустили її через своє серце. Представники Європарламенту ознайомилися з фотокнигою «Донбас і Мирні» – унікальним проектом Фонду Ріната Ахметова. Фотокнига вже була презентована в Україні та за кордоном. Вона відзначена в номінації «Найкраща соціальна фотокнига року» Українського бібліотечного фонду.

Експозиція привернула увагу євродепутатів і представників дипломатичних кіл України. У своєму привітанні член Європарламенту від Консервативної партії Чарльз Теннок зазначив, що його парламентським колегам випала унікальна можливість дізнатися про конфлікт в Україні. І про те, як війна впливає на повсякденне життя мирних жителів, які опинилися в її епіцентрі. Чарльз Теннок також назвав видатною гуманітарну діяльність Фонду Ріната Ахметова на Донбасі.

Фонд Ріната Ахметова – найбільша благодійна організація в Україні. Це найбільша особиста ініціатива на сході країни.

Найбільша програма Фонду – Гуманітарний штаб – весь цей час допомагає найбільш незахищеним верствам населення Донецької та Луганської областей. Видано понад 12 мільйонів продуктових наборів, завдяки яким виживають люди на лінії зіткнення. Охоплено допомогою населення в понад 750 населених пунктах з обох боків лінії зіткнення.

З 28 лютого 2017 року діяльність Штабу на непідконтрольних Україні територіях Донбасу була заблокована. 500 тисяч людей залишилися без допомоги. Фонд продовжує надавати підтримку мешканцям «сірої зони» та вимушеним переселенцям.