Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Усиновлення: особливості та різниця від інших форм прийняття дитини в сім’ю

12.10.2020

Усиновлення - пріоритетна форма влаштування дитини-сироти у родину на території України. Усиновленню підлягає дитина, яка має статус дитини-сироти - документ про те, що дитина не має біологічних батьків, або біологічні батьки позбавлені батьківських прав і дитина підлягає влаштуванню у нову сім’ю. Державний орган, що відповідає про дотримання встановлених правил та норм - є департамент з усиновлення при Міністерстві соціальної політики. Допомогу при усиновленні (підготовці документів та навчанні) здійснюють служби у справах дітей того чи іншого міста/області, де проживає усиновитель.

Усиновлення - це прийняття в сім’ю дитини на правах рідної. Усиновлена дитина стає родичем (донькою/сином) зі всіма відповідними правами та обов’язками. Усиновлення - приоритетна форма влаштування серед інших. Якщо дитина-сирота знаходиться у прийомній сім’ї або у ДБСТ, її анкета не знімається з банку даних на національне усиновлення. Тому якщо серед потенційних усиновителів знайдуться бажаючі взяти дитину-сироту з ДБСТ або прийомної сім’ї, то прийомні батьки не повині перешкоджати цьому, адже головне завдання держави - знайти дитині постійну, а не тимчасову, сім’ю.

Для батьків усиновлення - найвищий ступінь відповідальності за долю дитини та її повноцінний розвиток. Матеріальної допомоги усиновителям за утримання усиновленої дитини, на відміну від опікунів чи прийомних батьків, держава не надає.

ОСОБЛИВОСТІ УСИНОВЛЕННЯ:

1. Дозволяє дитині відчувати себе повноцінним членом сім’ї.

2. Зберігаються усі відношення та права наслідування, у тому числі після досягнення повноліття.

3. Можливість дати дитині своє прізвище, змінити ім’я, по-батькові, місце народження (а у деяких випадках - навіть дату народження).

4.Усиновлення можна оформити на одну людину, або на подружжя.

5.Оформлення - довше за опіку, бо потребує рішення суду.

6.Вимоги до усиновлювачів (порівняно з іншими формами влаштування) - дуже жорсткі щодо їхнього матеріального положення та житла.

7. Не кожна дитина, позбавлена батьківських прав, може бути усиновлена, а лише та, що має статус сироти.

8. Якщо на обліку у дитини є ще брати і сестри, вони мають бути усиновлені разом з обраною дитиною. Брати і сестри не можуть бути розділені, за винятком особливих випадків (як наприклад, вади здоров’я).

9. Переваги при усиновленні надаються родичам, батькам, які готові усиновити декілька братів та сестер, громадянам України, одруженим.

10. Усиновитель повинен бути старше за усиновлену дитину мінімум на 15 років.

11. Кількість усиновлених дітей однією людиною - не обмежена.

12. Будь яка комерційна посередницька діяльність щодо усиновлення в Україні заборонена.

13. Для усиновлення потрібна згода дитини, за виключення випадків, коли вона ще не може виявити такого права (вік або вади здоров’я).

14. Рішення суду про усиновлення приймається з урахуванням стану здоров’я, матеріального та сімейного положення усиновителів, мотивів усиновлення, особистості і стану здоров’я дитини, відношення дитини до усиновителя.

15. Суд не має права відмовити в усиновленні на підставі того, що усиновителі вже мають чи можуть мати біологічну дитину.

16. Усі усиновителі перед усиновленням повинні пройти обов’язковий навчальний курс (72 години) з питань виховання дитини-сироти.

Щодо іншої форми влаштування - опіки та піклування читайте тут:

https://sirotstvy.net/ua/news/opika-ta-pikluvannya-yaki-potribni-dokumenty-i-khto-mozhe-buty-opikunom-vyvchaemo-formy-vlashtuvannya/