Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

USAID та Johnson & Johnson запускають благодійну програму пожертвування нового протитуберкульозного препарату

15.04.2015

1 квітня цього року у Женеві було підписано угоду між Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та дочірньою організацією Johnson & Johnson, Janssen Therapeutics про запуск унікальної благодійної програми, завдяки якій країни із низьким і середнім рівнем доходів зможуть зробити запит та отримати на безкоштовній основі бедаквілін – новий препарат для лікування мультирезистентного туберкульозу (зокрема ТБ із розширеною резистентністю (РР-ТБ)). Завдяки програмі протягом наступних чотирьох років близько 30 000 пацієнтів із більш, як 100 країн світу зможуть  отримувати лікування за новою схемою, яка включатиме бедаквілін. Поряд із постачанням лікарського засобу країнам буде надано технічну підтримку у його впровадженні в протитуберкульозні програми та запропоновані необхідні для цього інструменти – національні плани, облікові форми, інформаційні матеріали для пацієнтів тощо.

Даний лікарський засіб – це перший протитуберкульозний препарат за останні 40 років, який був схвалений Управлінням з контролю якості харчових продуктів та лікарських засобів США (FDA).  Перспективи застосування бедаквіліну було висвітлено на нашому сайті у жовтні 2014 року,  ознайомитися із матеріалом можна тут.

Для України програма безкоштовного надання бедаквіліну для лікування РР-ТБ – унікальна можливість допомогти тим хворим, для яких в рамках діючих державних закупівель немає можливості сформувати ефективну схему лікування. Згідно статистики у 2013 році в Україні було зареєстровано 1188 таких хворих. За грант Глобального фонду препарати для лікування PP-TБ не закуповуються, тому що частка в гранті на ТБ складає лише 30%. Вартість одного курсу лікування лише бедаквілином для України складає порядку 3 тис. доларів США, але для повної схеми лікування потрібні ще інші препарати ІІ ряду. Для лікування РР-ТБ ці препарати закуповуються за рахунок Держбюджету, але в недостатній кількості та вони менш ефективні, ніж бедаквілін. Ефективність лікування при його використанні може сягати щонайменше 57,6% (за даними клінічних досліджень бедаквіліну). Цей препарат міг би стати одним із ключових чинників подолання зростаючої загрози епідемії мультирезистентного туберкульозу в Україні.

Щоб наша країна стала учасником програми пожертвування бедаквіліну необхідно зовсім мало. МОЗ має подати через Глобальний Лікарський Фонд офіційне звернення на участь у ній (відповідно до тимчасових рекомендацій ВООЗ щодо застосування препарату). Сподіваємося, що МОЗ скористається такою можливістю, адже бедаквілін – для багатьох хворих може бути чи не останньою надією на одужання.

 

Для довідки. Інтернет-джерела за якими можна отримати більше інформації за даною темою:

  • Програма пожертвування бедаквіліну: 

http://stoptb.org/gdf/drugsupply/bedaquilineDonation.asp

  • Тимчасові рекомендації ВООЗ щодо застосування бедаквіліну:

http://www.who.int/entity/tb/features_archive/bedaquilinelaunch/en/index.html
http://www.who.int/tb/publications/WHO_BDQimplementationplan.pdf