Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«У підвалі моя дитина втратила зір на 50%»: мешканка Волновахи довірила свою історію Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова

03.12.2022

На початку повномасштабної війни сім’я Хара з Волновахи опинилася під масованими обстрілами. У підвалі прожили кілька тижнів. Молодший син Алли хворів, а у сховищі дитині стало ще гірше. Родині вдалося виїхати з міста, яке ворог стирав з лиця землі. Свою історію Алла довірила Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова.

«24 числа о пів на п’яту нас розбудили сильні вибухи. Ми вирішили, що знову почалося: у 2014 році у нас теж було дуже голосно. Я сходила на роботу, а потім бігала містом та шукала ліки — молодша дитина була хвора», — згадує Алла.

Того ж дня родина спустилася до підвалу. Спочатку там було тепло, адже проходили труби опалення, ще було світло. Але санітарні умови у глиняному сховищі погано вплинули на здоров'я дітей.

«Після цієї антисанітарії ми досі лікуємо очі. Молодша дитина втратила зір на 50%. Старший теж має проблеми з очима — це інфекція, бо там були кішки, були земляні блохи, бо в підвалі не бетон, а просто глина», — розповідає Алла.

У підвалі перебували чотири родини з дітьми. Іноді нерви не витримували: світло та тепло зникли, а вибухи відчувалися фізично, коли земля тремтіла після влучень. Аллі доводилося ще й бігати у лікарню, де лежав її батько. Під обстрілами у палаючому місті це було складно й небезпечно.

«Одного дня сусід сказав, що в міст на виїзді влучили, але машини поки що проїжджають. Розуміючи, що все це не закінчиться, як було раніше, ми поїхали», — розповідає жінка.

Після непростого шляху родину тепло прийняли на Кіровоградщині. Пізніше сім'я виїхала до Києва. Алла вірить у перемогу та сподівається повернутися додому. Дивіться та слухайте її історію за посиланням bit.ly/3gNgzk8

Свою історію Алла довірила Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова. Це наймасштабніший у світі архів історій мирних мешканців України, які постраждали від війни. Архів Музею налічує вже понад 50 000 історій.

Кожна історія важлива. Розкажіть свою! Поділитися історією можна так:

— напишіть вашу історію на власній Facebook-сторінці з хештегами #Голоси_Мирних #розкажіть_свою_історію та запросіть друзів долучитися;
— скористайтеся чат-ботом t.me/civilvoicesmuseum_bot у Telegram;
— відвідайте портал Музею https://civilvoicesmuseum.org/ та натисніть «Розповісти історію» праворуч зверху;
— зателефонуйте на безкоштовну гарячу лінію 0 (800) 509 001