Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

У Маріуполі пройшли перші зустрічі дітей-сиріт зі своїми наставниками

25.11.2016

Цього тижня в Маріупольській школі-інтернаті № 2 відбулося знайомство перших трьох пар «наставник-дитина». Зустріч організована Фондом Ріната Ахметова в межах проекту «Наставництво».

Після навчання й ретельного добору наставників фахівці Фонду провели оцінку потреб дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

«Ми підбирали наставника під дитину, потреби дітей – у пріоритеті. У результаті були визначені перші три пари. Наставники будуть працювати в усіх напрямах – допомога в навчанні, соціалізація, профорієнтація», – розповідає Євгенія Рзаєва, керівник програми Фонду «Сирітству – ні!».

Зустріч дітей і наставників відбулася в стінах інтернату за участю адміністрації та психолога. Юлія Танача (ДП «Ілліч-АГРО Донбас»), Володимир Чернявський (ПрАТ МК «Азовсталь») та Кирило Нікітчин (ТОВ «Метінвест Пром-Сервіс») познайомилися з підлітками віком 13, 13 і 14 років.

«Діти з великим хвилюванням і нетерпінням чекали цієї зустрічі. Увійшли в учительську збуджені, зашарілі, збентежені й боязкі. Але їх підбадьорила психолог інтернату. Вона запропонувала дітям визначити, хто чий наставник. Коли діти сіли поруч зі своїми майбутніми друзями, завуч інтернату із захопленням і подивом сказала: «Ну, треба ж, які схожі!», – ділиться Маргарита Лях, координатор проекту «Наставництво» в Маріуполі.

Перша зустріч наставників і дітей була присвячена не тільки знайомству, а й визначенням спільниз інтересів. «У дитини-сироти немає не тільки сім’ї, але й інших значущих людей, які визначають наш вибір цінностей. Вони є для нас прикладом, захисниками, порадниками і просто друзями. Але діти-сироти позбавлені цього. Тому наставник може зіграти неоціненну роль у житті дитини! Він навчить планувати й досягати життєво важливі цілі, вірити в себе і знову полюбити життя», – вважає Вікторія Чагалян, менеджер проекту «Наставництва».

Фонд Ріната Ахметова продовжує підготовку наставників у межах проекту. Зараз у Святогірську й Маріуполі проходять триденні тренінг із підготовки ще 20 потенційних наставників. На сьогодні 84 кандидати пройшли навчання. 47 наставників готові до знайомства з дітьми-сиротами.

Проект «Наставництво» Фонду Ріната Ахметова запущено 2016 року. Основна мета – допомога дитині-сироті в підготовці до самостійного життя після закінчення інтернату. Розвиток його потенціалу, визначення життєвих цілей, формування людських взаємин, культурних і моральних цінностей за участю наставника – дорослої людини з життєвим досвідом, який добровільно згоден навчити дитину.