Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

У Києві відбулася науково-практична конференція з питань боротьби і контролю над туберкульозом в Україні

27.11.2011

Триденна конференція проводилась Інститутом фтизіатрії і пульмонології ім. Ф. Г. Яновського спільно з Благодійним Фондом Ріната Ахметова «Розвиток України», в рамках програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» за підтримки Глобального Фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

 

Головні теми триденної конференції - аналіз нових методів виявлення та профілактики туберкульозу, а також впровадження міжнародних прогресивних підходів до його діагностики та лікування. Особлива увага приділялася лікуванню дитячого туберкульозу, що є одним з пріоритетів України в боротьбі з цим небезпечним захворюванням.

На відкритті конференції були присутні представники Міністерства охорони здоров'я України, депутати з профільних комітетів Верховної Ради, представники фонду "Розвиток України" та Всесвітньої організації охорони здоров'я, а також відомі вчені та лікарі, чия діяльність присвячена діагностиці та лікуванню туберкульозу. Відкривали конференцію голова Комітету з питань охорони здоров'я Верховної Ради України Тетяна Бахтєєва, заступник міністра охорони здоров'я Олександр Толстанов, голова Державної служби з питань протидії ВІЛ-інфекції / СНІДу та іншим соціально-небезпечним хворобам Тетяна Александріна, директор Фонду Ріната Ахметова "Розвиток України" Анатолій Заболотний, а також представник ВООЗ в Україні Ніколоз Насідзе.

За словами народного депутата України Тетяни Бахтєєвої, щорічно туберкульоз виявляють у 8-9 мільйонів осіб, і щороку від нього вмирають два мільйони людей. І хоча офіційна статистика в останні роки свідчить про поліпшення показників, ситуація залишається напруженою. "У нашій країні щогодини захворює 4 людини, і вмирає 1 людина. За 15 років ми втратили 150 000 українців через смерть від туберкульозу", - акцентувала пані Бахтєєва на невтішній статистиці.

 

У той же час, Тетяна Бахтєєва підкреслила, що в Україні були прийняті нові стандарти боротьби з туберкульозом.

"Цього року був даний офіційний старт нової дорожньої карти за підтримки ВООЗ по боротьбі з туберкульозом на 2011-2015 рр.. В ньому визначено нові показники, яких потрібно досягти до 2015 року. Потрібно знизити рівень захворюваності на туберкульоз, досягнути повного виявлення туберкульозу, а також лікування 75% хворих на туберкульоз ", - заявила вона.

"Хочу зазначити, що Глобальним фондом вперше було прийнято позитивне рішення по заявці України на фінансування заходів по боротьбі з туберкульозом, що дуже важливо для розширення нашої співпраці. І, звичайно ж, в цьому є величезна заслуга Фонду Ріната Ахметова "Розвиток України ", який виступив головним реципієнтом в рамках Глобального фонду по компоненту "туберкульоз" та доклав дуже багато зусиль для його отримання ", - зауважила Тетяна Бахтєєва, підкресливши, що Фонд показав себе сильним партнером, який може ефективно використовувати гроші для боротьби з туберкульозом.

Крім того, пані Бахтєєва заявила, що цього року закінчується всеукраїнська програма по боротьбі з туберкульозом на 2007-2011 роки. На її погляд, перед МОЗ вже має стояти питання про направлення до Верховної Ради нової програми по боротьбі з туберкульозом, що є особливо важливим у контексті формування бюджету на 2012 рік.

Заступник міністра охорони здоров'я Олександр Толстанов також підкреслив важливість проведення даної конференції. На його погляд, вона допоможе не тільки поділитися інноваційними технологіями з колегами, але і дасть можливість більш ефективно використовувати практики по боротьбі з туберкульозом в регіонах. Пан Толстанов зазначив, що на сьогодні особливо важливою є боротьба з мультирезистентними формами туберкульозу. У зв'язку з цим, заступник міністра запропонував кожні два тижні проводити тематичні зустрічі з громадськими організаціями та міжнародним сектором для більш ефективного вирішення даної проблеми.

Директор Фонду Ріната Ахметова "Розвиток України" Анатолій Заболотний в своїй вступній промові підкреслив, що дана конференція не є разовою і повинна проводитися щорічно.

 

Пан Заболотний виділив кілька цілей, до яких слід прагнути на шляху подолання туберкульозу. У першу чергу, це забезпечення пацієнтів якісними препаратами, а також безкоштовна і достовірна діагностика туберкульозу у всіх регіонах України. Крім того, Анатолій Заболотний заявив про необхідність створення плану, який переведе ці вимоги з рівня декларацій на рівень реалізації цих установок.

У свою чергу, представник ВООЗ Ніколоз Насідзе заявив, що основним пріоритетом для України є боротьба зі стійкими формами туберкульозу. За його словами, Україна є однією з 27 країн з найбільш високим рівнем поширення мультирезистентного туберкульозу. "З одного боку, це доводить, що Україна є однією з пріоритетних країн для ВООЗ. Але з іншого боку, це накладає на Україну певні зобов'язання", - підкреслив пан Насідзе.

В цілому в рамках конференції були розглянуті такі теми, як рання діагностика і лікування ВІЛ-інфекції у хворих на туберкульоз, особливості діагностики та лікування туберкульозу у дітей, а також досвід інших країн у боротьбі з туберкульозом.

 

Інші фото з ​​конференції можна подивитися тут

 

Резолюція Всеукраїнської науково-практичної конференції з питань контролю та протидії захворюванню на туберкульоз в Україні (73,00 Kb)