Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

У Харкові з'явилася Алея троянд Фонду Ріната Ахметова

22.09.2021

Фонд Ріната Ахметова відкрив Алею троянд у Харкові. 700 кущів були висаджені в парку імені Юр'єва. Захід пройшов у рамках Тижня Мирних, а його учасниками стали переселенці з Донбасу та  жителі міста.

‒ Алеї троянд Фонд Ріната Ахметова закладає в місцях, де живе багато переселенців. Кожна троянда – це символ історії конкретної людини в той момент її життя, коли воно розділилася на «до» і «після» з приходом війни на Донбас. Нехай Алея стане для земляків місцем сили, а їхні історії поповнять експозицію Музею «Голоси Мирних». Щоб усі пам'ятали про трагедію Донбасу і щоб таке ніколи, ніде і ні з ким не повторилося! Рінат Ахметов допомагав, допомагає і допомагатиме мирним жителям Донбасу. У 2014 році був створений Гуманітарний Штаб, який надав безпрецедентну за своїми масштабами допомогу і врятував 3,5 млн життів, а Рінат Ахметов став опорою для мільйонів Мирних Донбасу. Звертаючись за допомогою і отримуючи її, люди розповідали історії свого життя, яке назавжди змінив збройний конфлікт. Саме для збереження цих свідчень створено унікальний онлайн-музей «Голоси Мирних», частиною якого став Тиждень Мирних, ‒ розповіла Ірина Блажан, директорка проєктів і програм Фонду.

За її словами, Музей ‒ це простір, у якому Мирні можуть відкрито розповісти свою особисту історію, звільнитися від тягаря мовчання і дати можливість людям по всьому світу почути, побачити, зрозуміти розумом і відчути серцем кожну сповідь. З її пам'яттю, з її болем, з її вірою, з її надією.

Сьогодні Музей «Голоси Мирних» являє собою найбільше в Україні зібрання історій мирних людей Донбасу і налічує вже понад 2000 свідчень. Завдання Фонду і Музею ‒ створити головний у світі архів історій Мирних і до 2025 року зібрати їх 100 000.

У заході також узяли участь представники підприємств Харкова ‒ міста, яке стало другим домом для багатьох переселенців. За їх словами, такі події мають особливе значення для міста і його жителів.

‒ Велике спасибі Фонду Ріната Ахметова та його Засновнику за те, що такий захід проходить у нашому місті. Також величезна подяка за увагу до переселенців і ті проєкти, які допомагають пам'ятати й об'єднують нас. Це дуже потрібно і важливо, ‒ зазначила Наталія Єрмолаєва, керівниця Департаменту з персоналу машинобудівного заводу «Корум Світло шахтаря».

Крім закладки алеї, всі присутні переселенці змогли розповісти про свою долю для зібрання Музею «Голоси Мирних». Люди, яких збройний конфлікт позбавив майже всього, поділилися своїми враженнями про проєкт та Алею троянд.

‒ Дуже приємно, що про нас не забувають. Дякую Фонду Ріната Ахметова за постійну допомогу, ‒ сказала багатодітна мати-одиначка Діана Митракова, переселенка з Єнакієвого.

Окрему увагу було приділено дітям. Для них відбулися майстер-класи, де вони прикрашали печиво і пряники. А ще кожен бажаючий зміг нанести на обличчя гарний і яскравий грим.

Якщо ви житель Донбасу, розкажіть свою історію світу! Для цього перейдіть за посиланням https://civilvoicesmuseum.org/my-story і заповніть невелику анкету. Також ви можете звернутися за телефоном гарячої лінії 0800509001 і попросити про психологічну допомогу. Її надають фахівці, які пройшли навчання за курсом «Травма війни».