Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

У Гаазі триває суд щодо геноциду українців: коментарі експертів для Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова

20.09.2023

У Міжнародному суді ООН у Гаазі тривають слухання за позовом України проти росії щодо порушення Конвенції про заборону геноциду. До позову, який було подано ще на початку повномасштабного вторгнення, доєдналися ще 32 країни світу. Музей «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова підіймав тему визначення геноциду в контексті війни в Україні — своїми поглядами ділилися науковці, історики, експерти зі збереження національної пам’яті.

Музей поставив фахівцям запитання: «Чи можна, на Вашу думку, назвати злочини російської армії проти українців геноцидом української нації?»

Марек Петрась, директор Інституту політичних наук та адміністрування Університету імені Марії Кюрі-Склодовської у Любліні:

«Безперечно, росія скоює злочини проти українського народу, і ці злочини є навмисними. Якщо це навмисні злочини, пов’язані зі свідомим бажанням знищити етнічну групу, то це включає елементи визначення злочину геноциду. І не можна виключати, що ці злочини мають бути задокументовані в таких категоріях, як злочин геноциду, щоб покарати злочинців, які їх скоїли, і звинуватити режим президента путіна. Я думаю, що це великий виклик після закінчення цієї війни, і Фонд Ріната Ахметова робить чудову роботу з документування цих злочинів».

Повне інтерв'ю: Марек Петрась: «Ця агресія – серйозна геостратегічна помилка Росії»

Ян Олдаковський, директор Музею Варшавського повстання:

«Ми як Музей Варшавського повстання, дивлячись на те, що відбувається, вважаємо, що в Україні — геноцид. Людей там вбивають лише тому, що вони — українці, за те, що вони хочуть жити у вільній країні, згідно зі своїми власними правилами. Ми бачимо, що існують такі держави, як ІІІ Рейх чи росія, які не хочуть допускати до того, щоб якісь народи були вільними і цю свободу собі забезпечували. І тому таким важливим є документування злочинів війни тоді, коли все це відбувається — бо пізніше, за роки можна буде вимагати покарання».

Повне інтерв'ю: Ян Олдаковський: "Створення такоївеликої збірки свідчень є дуже важливим для майбутнього, коли настане мир"

Пйотр Цивінський, директор польського Державного музею Аушвіц-Біркенау:

«Чи винна російська армія у злочинах проти людяності — тут мені видається (говорю як історик, не як суддя і не як правник) — перед нами злочини проти людяності. Дещо інше — це злочин геноциду, кодифікований після Другої Світової в міжнародних трактатах і документах ООН. Кожен геноцид є злочином проти людства. Але чи злочин проти людства є геноцидом? Трибунал має це засудити. На мою думку, якщо з їхніх вуст звучать слова про те, що українці — не окремий народ, що Україна не має права існувати — це означає, що наміром є знищення — фізичне або принаймні у свідомості людей, цілого українського народу. І це разом із вчиненими звірствами дає підстави до розгляду міжнародним судом у Гаазі питання геноциду».

Повне інтерв'ю: Пйотр Цивінський: "Записати свідчення та зберегти – найважливіше зараз. Цей матеріал в майбутньому відіграє гігантську роль"

Музей «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова документує свідчення цивільних про війну від першої особи та зібрав вже понад 80 тисяч історій. Розкажіть свою історію на порталі Музею https://civilvoicesmuseum.org/ або на безкоштовній гарячій лінії 0 (800) 509 001.