Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Ця машина вже врятувала не одне життя»: медики Маріуполя про неонатальну швидку Фонду Ріната Ахметова

05.03.2020

Автомобіль неонатальної швидкої допомоги Фонду Ріната Ахметова рятує життя найменших пацієнтів у Маріуполі. Не встигли міські лікарі отримати новеньку швидку, як надійшов перший екстрений виклик. Новонародженого малюка потрібно було доставити для операції в спеціалізовану клініку Запоріжжя. Дорога забрала 3,5 години. Завдяки сучасному оснащенню маленького пацієнта привезли в лікарню  без ускладнень. За словами медиків, раніше вони і не мріяли про техніку такого рівня.

«І ковдрами обкладали, і перевозили, тримаючи на руках. А в цій машині для дитини встановлено кювез із спеціальним бортиком. Він захищає малюка і не дозволяє травмуватися», – розповіла Ольга Тавровська, медсестра виїзної бригади.

Нині  два мільйони жителів Донецької області обслуговують 179 бригад екстреної медичної допомоги і  чотири – виїзної консультаційної. Останні займаються найскладнішими випадками, а також транспортуванням важкохворих до високоспеціалізованих медзакладів.

«Ця машина вже врятувала не одне людське життя. За два місяці роботи транспортовано сім дітей: до Києва, Запоріжжя та Дніпропетровська», – каже Андрій Кононов, експерт Донецького департаменту охорони здоров'я.

Проєкт «200 швидких для України» реалізовано за особистим рішенням Засновника Фонду Ріната Ахметова. Вперше за 28 років незалежності країни Рінат Ахметов – єдиний благодійник, який передав державним медичним закладам таку кількість суперсучасних машин швидкої допомоги.

Лікарі України отримали 64 медичних позашляховика, 22 неонатальних автомобіля та 114 «реанімацій на колесах».