Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Це була пастка»: батько десяти прийомних дітей розповів, як їх намагалися відібрати за кордоном

21.07.2022

Наразі у різних країнах світу є понад 20 судових справ щодо вилучення дітей з українських родин. Про це заявляє Дар’я Герасимчук, радниця-уповноважена президента України з прав дитини.

Одна з них — справа родини Васильєвих з Херсону, яка виховує десятьох дітей. Про те, як їх намагалися відібрати за кордоном, та як вдалося повернути, програмі «Рінат Ахметов — Дітям. Сирітству — ні!» розповів батько Олександр Васильєв.

До можливої евакуації родина, яка є дитячим будинком сімейного типу, готувалася заздалегідь. Коли почалася повномасштабна війна, поїхали — на Захід України, а потім до Польщі. У Херсоні залишилися мама та старша дитина. Володимир згадує: шлях був важкий, але зустріли їх добре.

У Польщі сім'ї виділили будинок з чудовою інфраструктурою від місцевої організації, дітей оформили на навчання. Родину запрошували на зустрічі з делегаціями з різних країн. А через два місяці вдалося організувати виїзд з окупованого Херсона мами, тещі та десятої дитини. Діти радісно чекали, коли уся родина збереться разом. І потім все пішло не так...

«Виконавчий директор цієї організації заявив мені, що десята дитина може проживати у них, а мама і теща ‒ ні. Засновниця призначила мені дату для переговорів. Це була пастка...»

Коли Володимир прийшов до офісу, там вже очікували двоє поліцейських, виконавчий директор та перекладач. Йому сказали, що його, дружину та тещу буде заарештовано за жорстоке поводження з дітьми. Їх відправлять до тюрми, а потім суд вирішить їхню долю. Або... вони виїжджають, а опіку над дітьми передають цій організації. 

Володимир погодився поїхати. Їх вивезли в гори якомога далі від дітей. Батьки почали боротьбу. Спочатку писали заяви у Польщі, але суд швидко призначив опікунами чужих людей. Володимир зрозумів — союзників у нього немає. Він обрав шлях висвітлювання через соцмережі. Повідомляв усіх в Україні — від Координаційного штабу радниці-уповноваженої президента до служб у справах дітей та Нацполіції. Діти страйкували та просили повернути їх до батьків, публікували звернення у соцмережах, навіть до президента України, записували розмови з вихователями тощо. 

Боротьба тривала два місяці. Володимир досі не знає, хто саме допоміг, адже він задіяв багатьох людей на Батьківщині. Йому подзвонили і сказали, що у суді є рішення та він може забрати дітей. Цей момент батько згадує як один з найщасливіших у житті. Але, на жаль, двоє дітей піддалися на вмовляння керівників закладу та не повернулися до родини.

«Ми жили не підозрюючи, що з нами взагалі щось подібне може трапитися. Війна — це велике потрясіння», — зізнається Володимир. 

Батько розповідає, що діти значно подорослішали за цей час та про інцидент намагаються на згадувати. Зараз родина живе на Заході України. Сам Володимир ставиться до пережитого філософськи. Він упевнений: людина має робити все, що вона може, і як повинно бути — так і буде.

Фонд Ріната Ахметова вже понад 14 років протидіє сирітству, є лідером національного усиновлення та популяризує сімейні форми виховання дітей. Програма «Рінат Ахметов — Дітям. Сирітству — ні!» регулярно спілкується з провідними фахівцями з питань дітей, щоби допомогти батькам зі складними викликами, які поставила повномасштабна війна. 

У новому інтерв’ю радниця-уповноважена Президента з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук висловила свою думку щодо історії, яка трапилася із родиною Васильєвих. Також фахівчиня порадила, куди звертатися по допомогу батькам, які перебувають за кордоном із дітьми. Детальніше читайте за посиланням bit.ly/3Piy5c1