Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Тренінговий центр з боротьби з туберкульозом фонду Ріната Ахметова навчає українських лікарів національним і міжнародним стандартам лікування

14.02.2014

Разом із забезпеченням швидкої та якісної діагностики туберкульозу, в рамках програми «Зупинимо туберкульоз в Україні» фонд Ріната Ахметова активно розвиває компетенцію медичних та немедичних працівників, навчаючи їх національним і міжнародним стандартам лікування туберкульозу у своєму Тренінговому центрі.

Про особливості, результати роботи і плани розвитку Тренінгового центру з боротьби з епідемією туберкульозу розповідає Тетяна Бородіна, координатор цього центру.

 

Тетяно, розкажіть, будь ласка, про Тренінговий центр. Що він собою являє? Кого навчає?

Тренінговий центр – це центр практичного навчання боротьбі з туберкульозом, створений фондом Ріната Ахметова «Розвиток України» у 2010 році. Він був відкритий 24 березня, саме у Всесвітній день боротьби з туберкульозом, в рамках програми подолання епідемії туберкульозу в Донецькій області, яку фонд реалізовував спільно з Донецькою облдержадміністрацією та облрадою.

Основна мета Тренінгового центру – навчити фахівців різних категорій національним і міжнародним стандартам надання медичної та психологічної допомоги хворим на туберкульоз та їхнім близьким.

У центрі проходять навчання як медичні працівники фтизіатричної служби та загальної лікувальної мережі, так і немедичні (соціальні працівники, волонтери, представники громадських організацій, ЗМІ).

Тренінги проходять на базі Донецької обласної клінічної туберкульозної лікарні. Необхідне сучасне обладнання, встановлене в Тренінговому центрі, допомагає зробити процес навчання максимально ефективним і комфортним, дозволяючи проводити онлайн-консультації та семінари.

 

 

Хто проводить навчання? Якими є основні напрямки?

Навчання проводять тренери-експерти національного та міжнародного рівня – це лікарі-практики, які щодня вдосконалюють знання та навички, яким навчають. 70% часу спрямовано саме на практичну роботу – вирішення клінічних задач, практичні заняття в лікарні, розгляд законодавчої бази тощо. Серед тематики тренінгів – профілактика і виявлення туберкульозу, лабораторна діагностика, інфекційний контроль, ведення випадків мультирезистентного туберкульозу.

 

Наскільки ефективні тренінги, які Ви проводите? Яким чином Ви відстежуєте, які навички учасники використовують надалі в своїй роботі?

Перед проведенням тренінгу у нас проходить комп'ютерне тестування, після тренінгу – повторне. Аналізуючи результати тестування, ми можемо побачити, наскільки підвищився рівень інформованості наших слухачів. Так, за результатами передтренінгового тестування серед усіх проведених тренінгів в 2013 році, середній бал становить 50,52% (min – 35, max – 76); а за результатами посттренінгового тестування – вже 72,63% (min – 76, max – 94). Тобто рівень підвищення поінформованості становить 22,11%, для порівняння – в 2012 році він склав 18%. Так що ми можемо говорити про підвищення ефективності інформування слухачів в процесі навчання.

Також після кожного тренінгу ми проводимо моніторинг і оцінку отриманих знань і навичок усіх учасників. Оцінка складається з трьох етапів. Перший етап проводиться по закінченню тренінгу – всі учасники заповнюють спеціальні анкети, в яких оцінюють корисність тренінгу, набуті знання і вміння, а також вказують конкретні дії, які вони будуть виконувати після проходження навчання. Другий етап проводиться через три місяці після проходження тренінгу. При цьому оцінюється виконання конкретних дій всіх учасників у використанні знань і навичок, описаних ними по закінченню тренінгу, а також поширення отриманої інформації серед колег. Третій етап оцінки проводиться протягом року на робочому місці учасників за спеціально розробленою анкетою, в якій виділено кілька ключових навичок для кожного тренінгу. На жаль, третій етап проходять не всі учасники тренінгу через велике навантаження на тренерів (тільки фахівець може оцінити правильність виконання навичок), але ми постійно вдосконалюємо систему оцінки впровадження отриманих знань і умінь на місцях.

За результатами такого оцінювання, 77% учасників тренінгу використовують отримані знання та навички на робочому місці. 89% передають ці знання колегам (проводять семінари, діляться матеріалами тренінгу, розповідають про отримані знання під час неформального спілкування). 75% опитаних зазначили, що їхня участь у тренінгу вплинула на роботу лікувально-профілактичного закладу – в деяких установах було змінено розташування ДОТ- кабінету; стали чітко виконуватися правила одягання та зберігання респіратора; покращилось ведення документації тощо.

 

Хто може пройти навчання в Тренінговому центрі? Як до Вас потрапити?

Починаючи з 2013 року, у нас змінилася політика відбору студентів. До цього головний лікар лікувального закладу або сам учасник подавав заявку на навчання, ми оцінювали всі заявки і вибирали учасників з високою мотивацією до навчання. У 2013 році ми почали відбирати претендентів тільки за результатами моніторингових візитів, які проводять медичні працівники протитуберкульозної служби. Тобто зараз ми навчаємо тих людей, кому це дійсно потрібно, і даємо необхідні саме їм знання.

Цього року у нас з'явилося ще одне нововведення – ми хочемо випробувати і оцінити нову модель навчання «оцінка – навчання – оцінка впливу». Тобто спочатку ми попередньо оцінюємо ситуацію і визначаємо «больові точки», потім проводимо навчання, і врешті оцінюємо вплив навчання і його внесок у боротьбу з туберкульозом. На початку року представники Тренінгового центру, «Українського центру контролю за соціально небезпечними хворобами», РАТН та Chemonics відвідали Запорізьку область з метою первісної оцінки ситуації. За результатами цього візиту розробляється навчальний план. На початку 2016 ми плануємо провести повторну оцінку – вплив навчання на ситуацію з туберкульозом в області.

Ми постійно стежимо за тенденціями і потребами в навчанні. Наприклад, в кінці січня і лютому цього року ми провели тренінг для двох груп позаштатних спеціалістів з медсестринства. Потреба у тренінгу назріла сама собою – оскільки функція з виявлення туберкульозу і його долікування на амбулаторному етапі лягла на загальну лікувальну мережу, у медсестер виникло багато питань: скільки і яких респіраторів потрібно закуповувати, як проводити тест на прилягання респіраторів для співробітників, задіяних у виявленні туберкульозу, як грамотно розробити план інфекційного контролю в установі, як проводити заміри ефективності роботи ультрафіолетових випромінювачів тощо. Проведений тренінг дозволив головним позаштатним спеціалістам отримати необхідні знання і, як наслідок, сприяє зниженню захворюваності серед співробітників загальної лікувальної мережі.

 

 

Які результати роботи Тренінгового центру? Які ключові моменти минулого року Ви можете виділити?

У 2013 році навчання в центрі пройшли 1040 фахівців, із них 474 фахівця взяли участь у кількох семінарах, всього було проведено 30 навчальних заходів. За час існування Тренінгового центру всього навчання пройшли 3163 фахівця, проведено 145 навчальних заходів.

Знаковим моментом став візит міжнародного експерта Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) Вайри Леймане в квітні минулого року. Мета її візиту – оцінити готовність Тренінгового центру набути статусу колаборативного (центру співробітництва) з ВООЗ в Україні. Наявність цього статусу дозволить Тренінговому центру підтвердити слідування не тільки національним, а й міжнародним стандартам навчання боротьбі з туберкульозом, а також дасть можливість широко ділитися досвідом з іноземними колегами.

Вайра Леймане відзначила високий рівень роботи Тренінгового центру і надала ряд рекомендацій щодо вдосконалення. Зараз ми працюємо за розробленим планом виконання рекомендацій.

Зокрема, у вересні 2013 року ми підписали Меморандум про співробітництво з «Українським центром контролю за соціально небезпечними хворобами Міністерства охорони здоров'я України» (УЦКЗ), протягом року спільними зусиллями стандартизували всі навчальні програми і модулі, вимоги до учасників тренінгів, підготовки тренерів, створили єдину базу всіх учасників тренінгів. З жовтня 2013 розпочали навчання тренерів англійської мови. УЦКЗ переглядає та оновлює навчальний модуль з боротьби з мультирезистентним туберкульозом.

Як результат, у січні 2014 року ми отримали від ВООЗ лист про намір надати Тренінговому центру статус колаборативного за умови виконання всіх рекомендацій і розробки детального плану, в даний момент проходимо всі необхідні процедури і продовжуємо виконувати рекомендації.

Які плани розвитку Тренінгового центру в 2014 році?

Ми продовжимо навчання спільно з УЦКЗ. Цього року зосередимося на Луганській, Одеській, Запорізькій, Миколаївській областях. Зараз у цих областях проводиться оцінка і планується навчання на 2014 рік.

Плануємо розвиватися і розширювати спектр надаваних послуг – онлайн-консультації у фтизіатрії. Цей проект «Телемедицина» був запущений фондом Ріната Ахметова «Розвиток України» в кінці 2013 року на базі Обласної клінічної туберкульозної лікарні (Донецьк). Він дозволяє скоротити час українських пацієнтів на отримання своєчасного і точного діагнозу і лікування, а також сприяє професійному зростанню лікарів.

Цього року також планується проведення тренінгу з операційних досліджень – такий вид досліджень є дуже важливим, оскільки показує успішність чи неуспішність роботи програм і проектів. У квітні також запланований тренінг з моніторингу та оцінки з залученням міжнародного експерта ВООЗ Араксії Хофханесян.

В даний момент допрацьовується єдиний загальноукраїнський план тренінгів, який скоро буде доступний на сайті www.stoptb.in.ua.