Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Тренінг – це ресурс, що допоможе зберегти злагоду в прийомних сім’ях». Інтерв’ю з психологом тренінгу «Складна поведінка дитини і правильна реакція батьків»

16.09.2020

17 вересня у місті Дніпро Фонд Ріната Ахметова проведе тренінг для прийомних батьків і усиновителів на тему «Складна поведінка дитини і правильна реакція батьків». Тренером заходу Вікторію Мирошниченко обрано не випадково. По-перше, вона досвідчений і відомий психолог у своєму регіоні, сертифікований тренер, директорка ГО «Інститут сім’ї та дитинства», фахівець у галузі дитячих травм та допомоги прийомним родинам. По-друге, саме Вікторія була тренеркою у масштабному проєкті з навчання прийомних батьків та працівників соцслужб, який Фонд Ріната Ахметова проводив спільно зі Службою у справах дітей Дніпропетровської ОДА ще у 2012 році.

Вікторія, що такого надзвичайного було у проєкті 2012 року, бо ми чуємо про нього й досі?

– Тоді прийомні сім’ї та ДБСТ тільки народжувалися, то був початок великої справи, яка триває й досі. Проєкт Фонду та нашої обласної служби у справах дітей був націлений на створення прийомних сімей, ДБСТ. Ми навчали прийомних батьків та вихователів, а також соціальних працівників служб у справах дітей. То було глобальне навчання, тривало кілька років поспіль. Уявіть, за декілька етапів ми навчили майже всю область! Для мене це дуже теплі та приємні спогади, які не забуваються. Багато з тих батьків, кого ми навчали тоді, стануть учасниками тренінгу, що відбудеться незабаром.

Тобто це буде тренінг для вже досвідчених батьків чи для новачків?

– Вважаю, цікаво буде усім. Аудиторія цього тренінгу – батьки, які вже пройшли довгий шлях виховання дітей, мають величезний досвід і велике добре серце. Більшість з них пройшли навчання 2012 року, про яке я щойно казала. Це наш «кістяк» досвідчених батьків, якими ми дуже пишаємося, вони досі приймають дітей, завжди дуже активні та неймовірно цікаві люди. Також на тренінгу будуть і відносно нові батьки, які знайомі з роботою Фонду Ріната Ахметова щодо протидії сирітству. Вони теж залюбки приєднуються до будь-якого тренінгу сімейної тематики. Взагалі у нас завжди не вистачає місць, і цього разу не виняток. Батьки з радістю відвідують такі заходи, але на жаль, через карантин кількість відвідувачів обмежена.

Чому була обрана саме така тема: складна поведінка дітей?

– Вона дуже актуальна для всіх прийомних сімей України. Ми будемо торкатися різних болючих моментів. Це і вживання алкоголю підлітками, і гіперактивні розлади, і крадіжка, і обман, і агресія. Сьогодні в Україні дуже мало спеціалістів, які можуть допомогти у таких складних питаннях. На жаль, у переважній більшості батьків майже не має ресурсів, аби справитися з такою важкою поведінкою. Саме тому іноді виникають серйозні проблеми, результат яких вилучення дитини з сім’ї, повернення назад у заклад. Взагалі, знання – це неймовірний ресурс, знаряддя протидії багатьом проблемам. На тренінгу ми надамо методи і стратегію вирішення різних проблем, відповімо на запитання: як жити далі? Коли батьки знатимуть, як треба діяти у складних випадках, вони зможуть допомогти і дитині і собі.

Ваші очікування?

– Очікування досить великі, адже у нашому регіоні давно не проводилося таких заходів від Фонду Ріната Ахметова. Очікування великі і в мене як тренера, і у батьків-вихователів. Ми сподіваємося, що тренінг стане початком нової співпраці між нашим регіоном і Фондом Ріната Ахметова, який був вісім років тому. Сподіваємося, що навчання батьків і надалі продовжуватиметься. Воно зараз дуже актуальне і необхідне, адже багато батьків не знають, як справитися зі складними ситуаціями, що виникають у їхніх сім’ях, чи з новими дітками, які до них приходять. Сподіваємося, отримані знання допоможуть їм зберегти злагоду в сім’ях. Адже тренінг – це завжди великий позитивний ресурс для кожного з присутніх.