Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

ТОП-5 найцінніших експонатів Британського музею

17.01.2014

П'ятірка найцінніших експонатів у складі постійної експозиції Британського музею

Британський музей British Museum рекордом відсвяткував 255 річницю з дня відкриття. Минулорічна кількість відвідувачів склала 6,7 млн, що перевищує попередній рекорд 5,9 млн у 2008 році. В один із днів 2013 року в музейних залах нараховувалось 33 848 людини. Така шалена популярність музею частково пояснюється кількома грандіозними виставковими проектами, в тому числі «Мистецтво льодовикового періоду» та «Життя і Смерть в Помпеях і Геркуланумі». Між тим, Британський музей може похвалитися не лише тимчасовими «блокбастерами», а й першокласною колекцією у складі постійної експозиції. Пропонуємо ознайомитись із п'ятіркою найцінніших експонатів музею.

 

 

 

Грецький фриз Парфенона, відомий як «Ельгінський мармур». По праву вважається одним з найвизначніших зразків античного будівництва, шедевром світового мистецтва і пластики. Скульптурний ансамбль створювався ще в середині V ст. до н.е. На початку XIX століття лорд Елджин вивіз з Афін більшу частину фриза в Лондон, і в 1816 році її придбав Британський музей.

Скарби Окса – колекція зі 180 золотих і срібних предметів арійського походження, що датуються IV–II ст. до н.е. Більшість експонатів настільки складні та витончені за своєю будовою, що виготовити їх копії сьогодні практично неможливо.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Шахи острова Льюїс – 78 середньовічних шахових фігур з моржевого зуба, знайдених 1831 року біля берегів Шотландії. Виготовлені у XII столітті норвезькими різьбярами, шахи відтворюють образи найвищих класів суспільства і, можливо, були зроблені для середньовічного норвезького короля як символічне зображення його суверенної влади.


 
Єгипетський «Розетський камінь». Гранітна плита з вибитими на ній трьома ідентичними за змістом текстами, в тому числі двома староєгипетською мовою та одним – давньогрецькою. Зацікавлені змістом послання, вчені зробили прорив у справі дешифрування ієрогліфів.
 
Мумія Катебет. З прекрасної колекції єгипетських мумій, що є в Британському музеї, важко вибрати одну. Але цей екземпляр, що датується 1250 роком до н.е., – фаворит багатьох відвідувачів. Саркофаг зберігає тіло жриці. Багаті зовнішні атрибути включають позолочену маску, складну інкрустовану перуку та реальні каблучки на пальцях різьблених рук.