Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Ті, хто вижив у Маріуполі: п’ять історій з Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова

20.05.2023

Маріуполь — найбільше місто України, яке вдалося захопити росії. 20 травня 2022 року на Азовсталі завершилася евакуація наших захисників, які декілька місяців стримували найбільш боєздатні угруповання російської армії. Ця дата й вважається початком окупації.

Її ціна — руйнація 90% будівель міста. Знищення успіху, якого Маріуполь досягнув із 2014 року. І скалічені долі, без перебільшення, всіх містян. Ось лише декілька історій, які Музею «Голоси Мирних» Фонду Ріната Ахметова довірили маріупольці.

Так, 11-річна Ангеліна Балакірєва втратила всіх друзів. Хтось загинув під завалами, хтось підірвався на міні. Її дідуся Григорія вбило осколками біля під’їзду. Дівчинка дуже сумує за ним, адже він замінив їй батька.
Історія Ангеліни: https://bit.ly/41RhYYx

Рік тому теплоенергетик, машиністка котлів Наталія Бабеуш готувала їжу в бомбосховищі «Азовсталі». Вона могла зробити піцу «з нічого». Діти довго не могли запам’ятати, як її звати. Так народилося її лагідне прізвисько — «Тітка Суп».
Історія Наталії: https://bit.ly/45elbUQ

Надія Шкільна-Волошинова добувала їжу, зішкрібаючи рештки тіста з підлоги зруйнованої пекарні. А ще — гасила пожежу сечею із загального нужника бомбосховища. Її чоловік загинув у квартирі у Маріуполі. Через 13 днів його серед уламків знайшов син. Надія діставала тіло свого мертвого чоловіка сама.
Історія Надії: https://bit.ly/3pYfxpW

Авіабомби, скинуті російськими літаками на лікарню із пораненими дітьми. Собаки, що поїдають людські останки на вулиці. Літр води на сімох, одна молитва для всіх. Керівник місцевого телеканалу «Маріупольське ТБ» Микола Осиченко також поділився своєю історією:
Історія Миколи: https://bit.ly/3WjZDlx

Євгенія Забогонська – працювала у Драмтеатрі. Вона одна з тих, хто вижив під час авіаудару. Як рятувались у бомбосховищі жителі Маріуполя і як з’явився напис «ДІТИ» перед входом у театр.
Історія Євгенії: https://bit.ly/3OoScrn

Ми віримо, що дуже скоро сторінка окупації Маріуполя залишиться спогадом минулого. Вже зараз ініциатива «Mariupol: Reborn» створює Стратегію відродження міста, аби бути готовими до першочергових задач після звільнення міста. Партнерами проєкту є також інвестиційна група SCM та Група «Метінвест».

Але є те, чого не можна забувати.

Це — історії кожного українця. Історії кожного з нас.

Розкажіть свою історію про пережите під час війни на порталі Музею https://civilvoicesmuseum.org/ або на безкоштовній гарячій лінії (800) 509 001.