Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

«Такого обладнання у нас ніколи не було»: лікарі Лиману – про проєкт «200 швидких для України» Фонду Ріната Ахметова

27.05.2020

У місті Лиман Донецької області нема жодного хворого на коронавірус. Проте медики все ж працюють в режимі підвищеної готовності. Лікарі зазначають: кількість людей, які звертаються по допомогу до медичних установ, останнім часом знизилася!

– Режим самоізоляції працює. У нас зазвичай багато людей в амбулаторії, а зараз немає. Пенсіонери дослухались до застережень і перестали приходити і сидіти по 40 осіб у черзі, – каже Наталія Коваленко, завідуюча міською лабораторією Центру первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД).

А ось у бригад швидкої допомоги роботи, навпаки, додалося. Цілодобово екіпажі, змінюючи один одного, обслуговують пацієнтів в 50-кілометровому радіусі. Працюють на суперсучасному джипі Toyota Land Cruiser, отриманому за проєктом «200 швидких для України» Фонду Ріната Ахметова.

Медики раді оновленню автопарку. Особливо відзначають «начинку» автомобіля – в ньому встановлені портативна система реанімації, кисневі апарати та багато чого іншого.

– Такого обладнання у нас ніколи не було. Тут є навіть дефібрилятор для дітей і для дорослих. Дуже вдячні Фонду Ріната Ахметова і особисто Рінату Леонідовичу за те, що він не забуває про населення України, дбає про людей і дає комфортний транспорт для їх обслуговування, – сказала Наталія Коваленко.

Проєкт «200 швидких для України» був реалізований з ініціативи Президента Володимира Зеленського та особистим рішенням Засновника Фонду Ріната Ахметова. Вперше за 28 років незалежності країни Рінат Ахметов – єдиний благодійник, який передав медикам таку кількість суперсучасних машин швидкої допомоги.

Українська медицина отримала 64 позашляховика, 22 неонатальних автомобіля та 114 «реанімацій на колесах». Сьогодні багато з цих машин залучено до боротьби з епідемією по всій країні.

– «200 швидких для України» Фонду Ріната Ахметова – безпрецедентний за своїми масштабами приватний благодійний проєкт у сфері невідкладної медицини. Ці автомобілі були закуплені та передані в найкоротші терміни, – сказала Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду.