Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Стартував перший в Україні проект із боротьби з лікарсько-стійким туберкульозом ДОТС ПЛЮС, фінансування якого в повному обсязі здійснить Благодійний фонд СКМ

08.12.2009

Проект буде реалізований Всесвітньою Організацією Охорони здоров'я при фінансовій підтримці корпоративного Благодійного Фонду СКМ «Розвиток України» у рамках затвердженої Міністерством охорони здоров'я України всеукраїнської ДОТС стратегії з боротьби з туберкульозом (Наказ МОЗУ №318 від 24 травня 2006 року).

Пілотний проект буде реалізований у Донецькій області на базі успішно впровадженої ВОЗ у 2001-2004 роках ДОТС стратегії боротьби з туберкульозом, реалізація якої зараз розпочата на всій території України. Строк реалізації пілотного проекту ДОТС ПЛЮС - 4 роки. Благодійний фонд «Розвиток України» направить на реалізацію цього проекту 2 млн. 260 тис. ЄВРО, повністю профінансувавши його. У реалізації проекту візьмуть участь держава (в особі Обласного управління охорони здоров’я в Донецькій області), ВОЗ (як технічний радник) і Благодійний фонд СКМ «Розвиток України», що забезпечить фінансування проекту й залучення уваги громадськості до проблеми туберкульозу в Україні.

«В Україні - епідемія туберкульозу, відповідно до офіційної статистики значно перевищені епідеміологічний поріг і сьогодні на 100 тис. населення припадає більше 85 хворих на туберкульоз. Основною причиною виникнення епідемії є відсутність у держави в достатньому обсязі коштів для підтримки прийнятої ще в СРСР системи діагностики хвороби, - сказав Кестутіс Міскініс, Медичний радник із боротьби з туберкульозом, представник ВОЗ в Україні. - Зараз в Україні зроблені перші кроки щодо впровадження визнаної у світі ДОТС стратегії лікування, що дозволяє ефективно боротися із проблемою при менших обсягах фінансування. Однак існує ще ряд питань, вирішення яких вимагає системного підходу. Однією з найскладніших проблем є відсутність системи, що дозволила б виявляти й лікувати туберкульоз особливо гострих форм - лікарсько-стійкий туберкульоз. Саме цю проблему покликана вирішити програма ДОТС ПЛЮС».

Більше 10% відсотків хворих на туберкульоз в Україні складають хворі на лікарсько-стійкий туберкульоз, збудник якого (змінена паличка КОХа) стійкий до використовуваних сьогодні препаратів. Відсутність системи боротьби із ЛСТБ є однією з найвагоміших причин епідемії туберкульозу в Україні - хворі на цю фактично невиліковну на сьогодні форму хвороби не тільки не мають шансів на видужання, але й інфікують оточуючих цим зміненим штамом.

Створення діючої системи діагностики й лікування лікарсько-стійкого туберкульозу (ЛСТБ) стане запорукою успішної боротьби з епідемією туберкульозу в Україні загалом. Діюча система боротьби із ЛСТБ - ДОТС ПЛЮС - ґрунтується на ефективній діагностиці штамів палички КОХа (така система вже успішно впроваджена в Донецькій області в рамках пілотного проекту ДОТС у 2001-2004 роках). Для лікування хворих із діагнозом ЛСТБ у рамках проекту ДОТС ПЛЮС у Донецькій області будуть належним чином обладнані фтизіатричні лабораторії, буде проведене навчання персоналу, буде створена система контролю за процесом лікування (у тому числі - патронажні служби). Хворі будуть забезпечені безкоштовними ліками, ефективними для боротьби саме із цією формою туберкульозу.

«Ми підтримали цей проект, оскільки він відповідає філософії нашого фонду - ми боремося не з наслідками, а із причинами. У рамках проекту ДОТС ПЛЮС буде створена ефективна система виявлення й ведення хворих на ЛСТБ. Гранично важливим для нас є також те, що після закінчення проекту побудована система не звалиться й не зникне, вона працюватиме вже без нашої підтримки, і цією програмою займатиметься держава, - зазначив Анатолій Заболотний, директор Благодійного фонду Компанії СКМ «Розвиток України», - Це перший приклад фінансування приватним бізнесом системних програм із боротьби з туберкульозом в Україні. Ми переконані, що серйозні соціальні проблеми в Україні сьогодні можуть вирішуватися тільки за умови ефективної співпраці держави й бізнесу. Одночасно ми розуміємо, що повністю вирішити цю проблеми неможливо без залучення до неї пильної уваги з боку громадськості».

Одним із базових завдань, на вирішення якого будуть спрямовані зусилля учасників цього проекту, стане залучення уваги громадськості до проблеми туберкульозу в Україні, виховання правильного ставлення до проблеми туберкульозу й відповідального ставлення до свого здоров'я.

Довідка
Корпоративний благодійний фонд «Розвиток України» - неприбуткова організація, заснована Групою СКМ 15 липня 2005 року.
Бюджет Фонду формується за рахунок коштів Компанії СКМ. Напрямки діяльності Фонду: сучасна освіта, здоров'я нації, культурна спадщина.
Проекти Фонду «Розвиток України» реалізуються в сімох областях України (Київській, Львівській, Закарпатській, Харківській, Луганській, Дніпропетровській, Донецькій) і в АР Крим.

Всесвітня Організація Охорони здоров'я (ВОЗ) є спеціалізованою установою Організації Об'єднаних Націй у галузі охорони здоров'я. Вона була створена 7 квітня 1948 р.

Метою ВОЗ, як зазначено в її Статуті, є досягнення всіма народами найвищого рівня здоров'я. У Статуті ВОЗ здоров'я визначене як стан повного фізичного, душевного й соціального добробуту, а не тільки як відсутність хвороб і фізичних дефектів.

Стратегія ДОТС являє собою рекомендовану на міжнародному рівні стратегію боротьби проти туберкульозу, що включає п'ять елементів: підтримку держави, програму ефективного виявлення випадків захворювання, стандартну короткострокову хіміотерапію, регулярну наявність лікарських засобів, реєстрацію й звітність.

Стратегія ДОТС ПЛЮС, на відміну від ДОТС, спрямована на боротьбу з лікарсько-стійким туберкульозом.