Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Сьогодні під Верховною Радою чиновник боронив свої мільярди

20.06.2012

Сьогодні під Верховною Радою, в рамках акції «Депутат-альтруїст» активісти просили віддати 1 мільярд гривень, або третину від суми, яка щороку виділяється державним чиновникам на санаторно-курортне оздоровлення і лікування, смертельно-хворим українцям. Людина, вдягнена в костюм, який символізував чиновника, намагалася боронити мільярди штучних гривень, від пацієнтів, хворих на смертельно-небезпечні хвороби, катаючи їх на візку перед Радою.

 

«Досить розкидатися пустими обіцянками про відмову від своїх депутатських привілеїв, стверджує Дмитро Шерембей, ВІЛ-інфікований, голова Дорадчої ради спільнот з питань доступу до лікування в Україні. – Ми сьогодні передали нашим депутатам листи зі зверненням від пацієнтів, в яких просимо публічно відмовитися від третини медичних витрат для себе та підписати офіційно цю відмову. Тоді Міністерство фінансів зможе в бюджеті на наступний рік закласти ці самі гроші на лікування гепатитів, туберкульозу та СНІДу,  і таким чином зупинити ці епідемії в Україні. Такий альтруїстичний вчинок зможе краще за все довести, кому з наших обранців небайдужа доля людей, які сьогодні найбільше потребують їхньої допомоги і зробити вибір між санаторним відпочинком для чиновників та життями тисяч хворих українців».

Згідно з Державним бюджетом 2012 року, 2,6 мільярдів гривень було закладено на лікування та санаторно-курортне оздоровлення апаратів Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Адміністрації Президента, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства оборони.

Приблизно стільки ж отримує Міністерство охорони здоров'я для решти українців по всіх загальнодержавних медичних закладах (лікарні, поліклініки, медпункти, станції швидкої допомоги) – 2,8 мільярди гривень.

В нашій країні саме депутати мають повноваження скоротити витрати на медичне обслуговування та санаторно-курортний відпочинок державного апарату.

  

 

«В Україні кожен рік біля 46 тисяч українців інфікується на активний туберкульоз. З них біля 10 тисяч – це люди, які інфікуються на мультирезистентну форму, лікувати яку довго (до 36 місяців) і коштовно (від 30 тисяч 135 тисяч гривень за один курс). За даними ВООЗ, щороку для лікування цих людей необхідно виділяти 680 млн. гривень. Ця сума відповідає всім коштам, які держава загалом виділила на лікування за останні п’ять років. Це означає, що держава фінансує лише 1/5 потреби на лікування туберкульозу», зауважує Марія Маковецька, керівник відділу адвокації, комунікації та соціальної мобілізації Фонду «Розвиток України». 

 

Під стіни Верховної Ради прийшли й родичі пацієнтів, та люди, які втратили близьких людей через відсутність фінансування медичних закладів. «Моєму сину Олександру було 38 років, коли йому поставили діагноз пневмонія. Мабуть застудився на роботі, розказала мати покійного  Олександра. Але потім в нього виявили  туберкульоз. І все. Це був його смертельний вирок. Його відправили до Мостища, яке називають смертельним місцем. І тепер я розумію, чому. Я продала одну кімнату у своїй квартирі, щоб врятувати мого синочка, якому держава на лікування та проживання у лікарні виділяла  три з половиною гривні на день. Лікар навідувався в палату раз на тиждень Але не змогла. Не встигла. Не вистачило. Мого сина більше немає. Але я прийшла сьогодні сюди, щоб інші матері, дружини, діти не втратили мам, чоловіків, синів, лише тому, що державі байдуже, адже чиновники не чують і не бачать цього зі своїх хоромів».

«Скільки ти вбив своїх виборців?»  – моє питання до кожного народного депутата. «На шальках терезів – 2.6 мільярдів  гривень, які наразі йдуть з держбюджету на VIP медпослуги для можновладців,  та  життя понад 4 мільйонів українців, хворих на СНІД, туберкульоз та гепатити, які досі чекають на  фінансування. Хоча б часткова відмова від привілеїв врятує життя смертельно-хворих українців, рішення за вами!», - звертається до народних обранців Андрій Клепіков, директор Міжнародного Альянсу з ВІЛ/СНІД в Україні.

 

 «За всю історію української держави не було виділено жодної копійки з бюджету на лікування гепатитів, якими сьогодні інфіковано 3,5 мільйони українців. Люди, яким держава, згідно з Конституцією, повинна була забезпечити безкоштовне лікування, були залишені помирати. Я сподіваюся, що завдяки цій кампанії ми зможемо відкрити очі чиновникам на те, на що потрібно виділяти кошти в Україні, і вперше ці пацієнти отримують лікування», – стверджує Голова всеукраїнської організації «Зупинимо гепатит», Ольга Гаврилова.

Активісти передали головам парламентських фракцій книги для збору підписів. Підписи депутатів засвідчать їх готовність проголосувати за Державний бюджет  2013 року, який буде містити мільярд гривень на подолання трьох епідемій.

 «Можна без перебільшення сказати, що епідемії ВІЛ/СНІДу, туберкульозу та вірусних гепатитів є своєрідним тестом для нашого суспільства. Це тест для влади на здатність мобілізуватись разом з громадськими та міжнародними організаціями задля зупинення епідемій. Це є дуже чутливий індикатор, який формує імідж держави. Тому питання взяття під контроль цих трьох епідемій на сучасному етапі розвитку України є надзвичайно важливим для майбутнього нашої держави», — говорить Володимир Жовтяк, Голова Координаційної ради ВБО «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ».

«1 мільярд гривень на ліквідацію небезпеки трьох епідемій – не проблема для держбюджету. Якщо навіть приблизно розділити 2.8 мільярдів, на купку чиновників, для яких вони виділяються, та бюджет МОЗу в 2.6 мільярдів, розрахований на всіх хворих українців, різниця вийде колосальна! Варто лише скоротити на третину витрати на спецмедобслуговування Державного апарату, яку можновладці навіть не відчують, і одразу в бюджеті знайдеться рятівний мільярд для зупинення трьох епідемій, які можуть підкосити націю», - стверджує Андрій Новак, Голова Комітету економістів України, кандидат економічних наук.

 

 

***************************************************************************************

В Україні сьогодні: 9.5% населення інфіковано ВІЛ, туберкульозом та вірусними гепатитами. Це 4 мільйони 184  тисячі українців.