Гаряча лінія 0800509001
ua
ua

Семінар для батьків «Про важливе без табу». Враження учасників

24.02.2020

В рамках проєкту «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!» у Маріуполі відбувся семінар для батьків, усиновителів та опікунів «Про важливе без табу». Вела тренінг Любов Лоріашвілі – практикуючий психолог Київського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді. «Фонд сформував культуру усиновлення в Україні, системно допомагає як усиновителям, так і тим, хто тільки зважився подарувати своє тепло дитині.

Близько 10 000 дітей знайшли родини завдяки проєкту та порталу «Рінат Ахметов - Дітям. Сирітству - ні! ». Але прийом дитини в сім'ю - величезне щастя і одночасно початок довгого і нелегкого шляху. Тому Фонд Ріната Ахметова проводить тренінги, консультації, вебінари. Допомагає впоратися з проблемами, які виникають в період адаптації. Допомагає знайти відповіді на найважливіші питання, що виникають в процесі виховання. Щоб кожна сім'я, яка прийняла дитину, була щасливою», - каже Оксана Іщук, менеджер проєктів та програм Фонду. Незважаючи на те, що у Маріуполі всю суботу лив дощ, на семінар прийшли майже усі 40 зареєстрованих учасників. Загалом то були мешканці міста, але деякі батьки заради тренінгу здолали 970 кілометрів із Хмельниччини! «Я вже з 2014 року маю тісне спілкування з Фондом Ріната Ахметова, намагаюся бути присутньою на всіх тренінгах «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!», – каже мама ДБСТ Тетяна Савченко. – Раніше такі заходи проходили переважно у Києві, і я їздила туди. Так, це незручно – їхати з Летичева Хмельницької області до Маріуполя. Але я готова витрачати свої сили, час, тому що точно знаю: семінари та тренінги Фонду Ріната Ахметова за участю Любові Лоріашвілі – це щось неймовірне! Тут стільки цінної інформації, стільки сил, натхнення, розуміння мене, моїх дітей, мого та їхнього життя, що я готова їздити усією країною, аби потрапити на такі заходи».

Цього разу говорили про «незручні» теми: як правильно відповідати дитині на питання про статеві відносини, слідкувати за її фізичним розвитком та уникнути психологічних та інших травм.

Тема визвала дискусії, але спільно з тренером учасники опанували нову інформацію та повернулися додому з новим розумінням цієї непростої теми та методичними матеріалами.

«Спочатку я не розділяв думку тренера про те, що треба говорити з дітьми про статеве виховання, знати вікову класифікацію розвитку дитини, але прослухав семінар разом із дружиною і зрозумів: ми прийомні батьки, і мусимо обов’язково знати про ці речі, – поділився з нами Сергій Миколайович, прийомний батько із 20-річним стажем. – Дуже раді, що ми тут, хоча своїми запитаннями трошки замучили тренера. Чесно вам кажу, семінарів такого високого рівня, який для нас зробив Фонд Ріната Ахметова, в нашому місті ще не проводилося. Коли б таких заходів було більше, якість і кількість прийомних батьків значно підвищилася».

Дуже приємно, що на семінарі були присутні не лише вже досвідчені, а й молоді опікуни, які щойно досягли повноліття. «Я опікунка своєї молодшої сестри, – каже 18-річна Тетяна Гамідова. – Бабуся наша щойно померла, тому я швидко оформлюю опікунство на себе, щоб її не забрали від нас до інтернату. Сестрі 15 років, вона підліток, з нею непросто. Тому я дуже рада, що потрапила на семінар «Про важливе без табу» від проєкту «Рінат Ахметов – Дітям. Сирітству – ні!». Я зрозуміла деякі речі, чому сестра себе так дивно поводить, ще більше зрозуміла про себе. Велика подяка за таку змогу бути на заході!»

І ще спеціалістам проєкту дуже хочеться подякувати сім’ї усиновителів і опікунів Володимиру та Ользі Паламарчукам. Вони не побоялися взяти із собою маленького синочка, який чесно витримав шість годин семінару, майже нічого не пропустив. Проте встиг ще декілька раз поїсти, поспати, обстежити стільці, і головне – не заважав тренеру, а підбадьорював усіх і весь час усміхався.